Opnieuw Afrikaanse Varkenspest in Tsjechiƫ

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Opnieuw Afrikaanse Varkenspest in Tsjechië

17-1-2023:  Na 4,5 jaar geen verdere Afrikaanse Varkenspest (AVP)-uitbraken te hebben gehad in Tsjechië, is AVP nu opgedoken in het noorden van het land. Geografisch gezien is dit geen verrassende verspreiding, het is immers dichtbij het punt waar Duitsland, Polen en Tsjechië aan elkaar grenzen. En in deze regio worden vaker wilde zwijnen besmet met AVP gevonden.

Er is een zone van tweehonderd vierkante kilometer ingesteld, waarbinnen verschillende maatregelen van kracht zijn. Zo is het verboden het bos te betreden, te jagen, wilde zwijnen te voeren en wordt tegelijkertijd het zoeken naar dode zwijnen geïntensiveerd.
Gehouden varkens worden in kaart gebracht, en varkens gehouden voor non-commerciële doeleinden zullen binnen tien dagen geslacht moeten worden. AVP deed zijn eerste intrede in Tsjechië in 2017, in de oostelijk gelegen regio Zlín. Tien maanden na deze uitbraak was Tsjechië weer vrij van AVP en was besmetting van gehouden varkens voorkomen.

Christiaan Sanderman MSc, projectleider varken

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.