Mastitis Tankmelk verbeterd

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Mastitis Tankmelk verbeterd

16-1-2023: 

Vanaf januari 2023 wordt voor het product Mastitis Tankmelk een extra voedingsbodem in gebruik genomen: een selectieve voedingsbodem waarmee gemakkelijker Streptococcus agalactiae kan worden opgespoord. S. agalactiae is een zeer besmettelijke, in de regel koegebonden mastitisverwekker en moet, wanneer aangetoond, bestreden worden. Tankmelkmonsters bevatten soms veel streptokokken en streptokok-achtigen waardoor het minder makkelijk is om eventueel aanwezige (lage aantallen) S. agalactiae te herkennen. Door de selectiviteit van deze nieuwe voedingsbodem groeien hierop veel minder anders-soortige streptokokken en is S. agalactiae eenvoudiger te herkennen, zowel de hemolytische S. agalactiae als de niet-hemolytische S. agalactiae. 

De verwachting is dat met deze nieuwe voedingsbodem een constanter beeld wordt verkregen voor bedrijven die eerder in de periodieke tankmelkrondes min of meer afwisselend positief en negatief scoorden op S. agalactiae; deze bedrijven zullen meer rondes positief worden bevonden voor deze mastitisverwekker. Met deze verbetering wordt nog beter inzicht verkregen in de uiergezondheid op deelnemende melkveebedrijven en is het mogelijk nog gerichter maatregelen ter verbetering ervan te nemen.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.