Uitbraken van caseous lymfadenitis op melkgeitenbedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Uitbraken van caseous lymfadenitis op melkgeitenbedrijven

11-11-2022: 

Eerder dit jaar is op twee melkgeitenbedrijven caseous lymfadenitis (CL) vastgesteld. Beide bedrijven zijn bezocht door een dierenarts van GD. Op beide bedrijven waren meerdere geiten aan te wijzen met typische verschijnselen van CL. Ter bevestiging van de diagnose zijn enkele verdachte dieren ingestuurd voor pathologisch onderzoek. In geiten van beide bedrijven werd Corynebacterium pseudotuberculosis, de verwekker van CL, gekweekt uit geabcedeerde lymfeknopen.

Tijdens het bedrijfsbezoek werd inzichtelijk dat, gezien de mate van besmetting en het voorkomen van oude laesies, de infecties op de bedrijven mogelijk al een langere tijd aanwezig waren dan de dierhouders in eerste instantie dachten. Beide bedrijven namen deel aan het CL-vrij-certificeringsprogramma en voeren een vrijwel gesloten bedrijfsvoering. Beide melkgeitenhouders gaven aan niet bedacht te zijn geweest op het voorkomen van CL en de aandoening in eerste instantie niet te hebben herkend. Vooralsnog is het onduidelijk wat de bron van insleep is geweest op beide bedrijven. Risicofactoren voor insleep zijn dierbewegingen of contact van personen of materialen met geïnfecteerde dieren. In praktijk blijkt de oorzaak, mede vanwege de lange incubatietijd van CL, vaak niet (meer) te achterhalen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.