Influenza A-virus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Influenza A-virus

13-10-2022: 

Infecties met het influenza A-virus komen geregeld voor op varkensbedrijven. Bij varkens kennen we drie
subtypen, ingedeeld naar de oppervlakte-eiwitten hemagglutinine (H) en neuramidase (N), namelijk H1N1, H1N2 en H3N2.

Een infectie met het influenza A-virus veroorzaakt bij varkens primair bronchitis door beschadiging van het bronchiale epitheel, tevens zijn de longen gevoelig voor secundaire bacteriële infecties met als gevolg een bronchopneumonie. Een solitaire influenza-infectie komt vrijwel nooit voor. Influenzauitbraken worden van oudsher geassocieerd met de winter, maar bij secties blijkt influenza het gehele jaar te worden aangetoond.

Ten gevolge van de COVID-uitbraak is het perspectief op potentieel zoönotische infecties, zoals influenza, veranderd. In het Nationaal actieplan versterking zoönosenbeleid wordt dan ook specifiek aandacht besteed aan influenza. Ten eerste wordt een pilot opgestart om meer kennis te ontwikkelen over welke influenzastammen in de varkenshouderij circuleren en hoe een zinvolle monitoring van influenza bij varkens eruitziet. Ten tweede worden campagnes opgestart om veehouders en dierenartsen die in contact komen met besmette dieren te motiveren zich preventief te laten vaccineren tegen influenza. Het allerbelangrijkste advies is ook bij influenza: blijf bij ziekte thuis en ga niet de stal in. Immers, een bron van influenza bij varkens is en blijft de mens.

drs. Marlies Olde Monnikhofdierenarts varken

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.