Pathologisch onderzoek en diagnostiek van longproblemen bij varkens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Pathologisch onderzoek en diagnostiek van longproblemen bij varkens

4-8-2022: 

Longaandoeningen bij varkens vormen een belangrijke reden voor nader laboratoriumonderzoek, waaronder pathologisch onderzoek. Pathologisch onderzoek biedt als voordeel dat het aangetaste longweefsel direct kan worden bemonsterd, waardoor de kans op aantonen van een oorzaak toeneemt. Bovendien kan het aflezen van microscopisch waarneembare of histologische reactiepatronen meer informatie geven over de relevantie van specifieke ziekteverwekkers bij multifactoriële longaandoeningen.   


Menginfecties in de longen leiden meestal tot een niet-specifiek macroscopisch sectiebeeld van bronchopneumonie, waarbij een secundaire bacteriële infectie beeldbepalend kan zijn. In eerste instantie wordt in deze gevallen een bacteriekweek en histologisch onderzoek van het longweefsel ingezet, verder wordt er longweefsel ingevroren voor eventuele vervolgonderzoeken. 

 

Door middel van histologisch onderzoek wordt nagegaan welke weefselstructuren in de long zijn aangetast, zoals bronchiaal, alveolair of interstitieel weefsel, of een combinatie hiervan. De lokalisatie en de aard van de ontsteking, onder andere het soort ontstekingscellen en chroniciteit, is hierbij richtinggevend voor het inzetten van aanvullende moleculaire diagnostiek naar bijvoorbeeld Mycoplasma hyopneumoniae, influenzavirus, PRRSV en PCV2. Bij chronische menginfecties zal er veel overlap van reactiepatronen zijn, waarbij de primaire longpathologie gemaskeerd kan worden door de weefselschade die veroorzaakt is door een secundaire bacteriële infectie. Het is daarom verstandig om (ook) acute fase-representanten te onderzoeken, en ook het bemonsteren van zowel aangetaste en minder aangetaste longdelen kan complementaire informatie opleveren. Zo kan een onderliggende interstitiële pneumonie soms beter worden vastgesteld in de niet-geconsolideerde longdelen. Goed om rekening mee te houden bij het zelf afnemen en insturen van weefselmonsters. 

 

De meest volledige benadering van het probleem is echter door middel van volledige sectie. Dit biedt als voordeel dat ook longafwijkingen die gerelateerd zijn aan een systemische infectie adequaat onderzocht kunnen worden.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.