Handschoen met mest insturen voor Eimeria- en Giardia-onderzoek na 1 september niet meer mogelijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Handschoen met mest insturen voor Eimeria- en Giardia-onderzoek na 1 september niet meer mogelijk

4-8-2022: 

Per 1 september kunt u mest voor mestonderzoek naar Eimeria en Giardia bij rundvee alléén nog in een nieuw type monsterbuisje insturen. Sinds begin juni gebruiken we deze betere methode, waarin we een semi-kwantitatieve uitslag met een differentiatie én een procentuele verdeling van de gevonden Eimeria-soorten combineren.

Het nieuwe buisje is te verkrijgen in de GD Webshop (art. VDBUI170). Uw GD-relatiebeheerder heeft voor u enkele samples en een leaflet met meer informatie. Heeft u deze nog niet ontvangen? Vraag hem of haar er gerust naar. Let op: op het monster kunt u geen andere onderzoeken aanvragen. Voor extra onderzoeken stuurt u een apart faecesmonster in.

Andere diagnostiek kalverdiarree

Diarree bij kalveren kan een parasitaire oorzaak hebben, zoals Eimeria of Giardia. Deze aandoeningen komen vooral voor bij kalveren van 1 tot 3 maanden oud. De diagnose is te bevestigen via mestonderzoek. GD heeft hiervoor nu een andere methode, die door samenvoegen van twee bestaande methoden meer informatie levert en sneller is.

Sinds 1 mei geven we bij het onderzoek naar coccidiose, in plaats van alleen een semi-kwantitatieve uitslag (geen/weinig/veel coccidiën), ook een differentiatie en procentuele verdeling van de gevonden Eimeria-soorten. Zo weet u of het daadwerkelijk pathogene types betreft en of de gevonden Eimeria-soorten een verklaring kunnen zijn voor de klachten. Of dat u wellicht verder moet zoeken naar een andere oorzaak. 

In hetzelfde mestmonster kijken we (middels flotatie, gevolgd door microscopie) ook naar Giardia. Eimeria en Giardia treffen immers kalveren van vergelijkbare leeftijd. Giardia-cysten zijn kleiner dan de oöcysten van Eimeria en krijgen door het flotatiemedium een specifieke vorm. Dit onderzoek word bij GD daarom alleen door gecertificeerde analisten uitgevoerd. Door intermitterende uitscheiding van Giardia kan een monster een enkele keer vals negatief zijn. Om die reden is het verstandig om altijd meerdere (liefst vijf) individuele monsters in te sturen.

U kunt het gecombineerde onderzoek zowel individueel als gepoold aanvragen. Voor gepoold onderzoek neemt u van elk rund een monster in een apart buisje (maximaal vijf dieren), bij GD maken we er een pool van. Het betreft de volgende artikelen:

Nieuw monsterbuisje met veel voordelen

Voor een snellere uitslag gebruiken we voor dit onderzoek een nieuw type monsterbuisje met een handige dipper voor de monstername. In het buisje zit een medium waarin een deel van de voorbewerking al plaatsvindt. Hierdoor is de doorlooptijd van het onderzoek verkort van 2 dagen naar 1 dag. Door het medium in het buisje is het monster minder afhankelijk van de bewaartemperatuur. Ook worden de Giardia-cysten meteen geconserveerd. 

Het nieuwe monsterbuisje is verkrijgbaar in onze webshop (artikel VDBUI170). Voor een betrouwbare uitslag is secure monstername van groot belang. Lees daarom de eerste keer de instructie voor monstername dus even goed door.

Let op: na 1 september kunt u mest voor Eimeria- en Giardia-onderzoek alléén nog in het nieuwe buisje insturen, de huidige vier onderzoeken komen dan te vervallen. 

*tarief 2022

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.