BIGinzicht: resultaten tot nu toe

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

BIGinzicht: resultaten tot nu toe

8-7-2022:  BIGinzicht brengt op basis van ingestuurde doodgeboren biggen en mummies in kaart wanneer de biggen zijn gestorven en of de biggen voldoende ontwikkeld waren om levensvatbaar te zijn. Sinds de introductie van BIGinzicht zijn al ruim 1.200 biggen van meer dan twintig verschillende UBN’s beoordeeld.

Ongeveer 85 procent van de ingestuurde biggen en mummies betreft doodgeboren biggen, zo’n 15 procent mummies. Toch kan het aantal mummies per inzending duidelijk groter zijn, tot wel 51 procent van de ingestuurde dieren. Een duidelijk voorbeeld van 'elk bedrijf en elk probleem is anders en vraagt om een bedrijfsspecifieke aanpak.' Alle ingestuurde doodgeboren biggen worden gewogen, waarbij de gehanteerde grenswaarde voor 'te lichte biggen' ligt bij 800 gram. Het gemiddelde gewicht van alle biggen in de dataset is 1.056 gram, zo’n 26 procent van de doodgeboren biggen is lichter dan 800 gram.

Ook wordt bepaald op welk moment de biggen zijn uitgevallen; meerdere dagen voor, vlak voor, tijdens of na de geboorte. Over het algemeen valt het grootste
gedeelte van de biggen uit tijdens het geboorteproces en ook hier is duidelijk te zien dat het per bedrijf kan verschillen. Zo zijn er inzendingen waarvan zo’n 30 procent van de ingestuurde biggen meerdere dagen voor de geboorte is gestorven. Alle verzamelde resultaten worden gecombineerd en in de vorm van een dashboard aan de veehouder en dierenarts gecommuniceerd. Het probleem van te veel doodgeboren biggen op een bedrijf kan diverse oorzaken hebben. BIGinzicht ondersteunt bij het zoeken naar de belangrijkste risicofactoren op het bedrijf.

Over BIGinzicht

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.