SINS bij varkens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

SINS bij varkens

14-6-2022: 

In een recent overzichtsartikel (Reiner et al. ‘Swine Inflammation and Necrosis Syndrome’, Animals 2021) is beschreven dat onderzoek heeft laten zien dat beschadigingen aan de staartpunt bij varkens ook vaak voorkomen zonder bijtgedrag door hokgenoten.

Typische laesies kunnen tevens gezien worden aan oren, spenen, klauwtjes, kroonrand en/of zolen. Dit ziektebeeld wordt SINS (Swine Inflammation and Necrosis Syndrome) genoemd. Uit onderzoek is aannemelijk gemaakt dat hierbij sprake is van een proces ‘van binnenuit’. Dat idee wordt onderbouwd met drie argumenten:

  1. De verschijnselen worden vaak op meerdere locaties tegelijkertijd gezien en zijn soms opvallend symmetrisch.
  2. Klinische verschijnselen kunnen reeds zichtbaar zijn direct na de geboorte.
  3. Vaak is lokaal sprake van vasculitis en trombose terwijl de huid nog intact is. 

Het ziektebeeld zou het gevolg zijn van het binnendringen vanuit de darm, van met micro-organismen geassocieerde moleculaire patronen (MAMP’s, bijvoorbeeld lipopolysacchariden uit bacteriecelmembranen). Daarbij spelen factoren een rol zoals voersamenstelling, mycotoxinebelasting, samenstelling van de darmflora (microbioom), darmbarrière, huisvesting, hygiëne, immuunfunctie en stress. Het resultaat van dit invasieve proces kan een hepatitis zijn, waardoor de filterende functie van de lever onder druk komt te staan. (Endo-)toxinen kunnen vervolgens in relatief hoge concentraties in de bloedscirculatie komen en in (perifere) lichaamsdelen leiden tot vasculitis en lokale necrose.  

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.