Verwerpers maken neospora op het bedrijf zichtbaar

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Verwerpers maken neospora op het bedrijf zichtbaar

10-3-2022: 

Elk melkveebedrijf heeft wel eens een verwerper. Meestal een sporadische abortus, een enkele keer een abortusstorm. Eén van de belangrijkste gevonden infectieuze oorzaken van verwerpen is neospora. Bij 13 procent van de verwerpers die worden onderzocht op deze parasiet wordt het ook aangetoond. Het is niet vreemd dat neospora-verwerpers op een bedrijf voorkomen: ruim 80 procent van de Nederlandse melkveebedrijven krijgt wel eens met neospora te maken. 

Neospora caninum is een eencellige parasiet die nauwelijks ziekteverschijnselen veroorzaakt, maar wel abortussen, steenvruchten en onregelmatige terugkomers. Via aankoop van besmet rundvee kan de besmetting op een bedrijf komen. In België is neospora koopvernietigend als het bij aankoop wordt aangetoond.

De belangrijkste besmettingsroute is die van koe op kalf: 80 procent van de nakomelingen van met Neospora besmette koeien is ook besmet (verticale overdracht). Maar ook de boerderijhond/burgerhond kan via de horizontale besmetting de koeien op een bedrijf besmetten. Meestal zien we een abortusstorm binnen anderhalf jaar nadat een nieuwe jonge of oude hond op het erf komt. Een jonge hond scheidt meer besmettelijke eitjes uit dan een oude hond en na uitscheiden kan een hond dit later (in mindere mate) opnieuw gaan doen. 

Hoe helpt u uw veehouders bij het voorkomen van problemen op het bedrijf door neospora?

  1. Onderzoek aangevoerde dieren altijd op neospora-antistoffen.
  2. Combineer het verplichte brucellaonderzoek met onderzoek van andere infectieuze oorzaken, zoals neospora en salmonella.
  3. Attendeer ze op de neospora-aanpak of de neospora-waarschuwingsbordjes van GD.

Meer informatie over neospora leest u hier

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.