Rundertuberculose in Belgie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Rundertuberculose in Belgie

7-8-2015: 

Op een melkveebedrijf in Belgisch-Limburg is rundertuberculose vastgesteld. De dieren op het bedrijf worden geruimd en 150 contactbedrijven zijn geblokkeerd. Houd voor meer informatie de Belgische pers in de gaten.

De mogelijke klinische verschijnselen van rundertuberculose zijn een verminderde melkproductie, geringe en fluctuerende verhoging van de lichaamstemperatuur, gewichtsverlies en hoesten. Klinische verschijnselen treden pas in een gevorderd stadium van de ziekte op. Bij langdurige aantasting van de longen kan een korte, droge hoest optreden.

Chronisch

Runder-tbc is in de regel een chronische ziekte en het verloop kan meerdere maanden tot jaren duren, maar soms kent het een acuut en progressief verloop. In het beginstadium is de infectie vaak symptoomloos aanwezig en dieren kunnen onbepaalde tijd latent geïnfecteerd zijn. Meestal treden klinische verschijnselen pas in een laat stadium op. De belangrijkste route om een infectie binnen te slepen is via aanvoer van geïnfecteerde dieren. 

Lees hier het veterinaire dossier van rundertuberculose

Meldingsplichtig

Rundertbc is meldingsplichtig. Bij een vermoeden van rundertbc op een bedrijf moet dit gemeld worden bij de NVWA.

Update 25 augustus 2015: Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen in België maakt de resultaten bekend van het onderzoek op contactbedrijven. Hier leest u het persbericht.

Update 31 augustus 2015: Opnieuw maakt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen in België resultaten bekend van het onderzoek op contactbedrijven. Hier leest u het nieuwste persbericht.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.