Wat is het verband tussen Neospora abortus bij koeien, honden en vossen?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Wat is het verband tussen Neospora abortus bij koeien, honden en vossen?

18-3-2013:  Veehouders en dierenartsen vragen de GD Veekijker af en toe naar het verband tussen Neospora abortus bij koeien, honden en vossen, bijvoorbeeld omdat er vossen dichtbij en in de stal worden gesignaleerd.

Eén van de belangrijkste veroorzakers van abortus bij koeien is de parasiet Neospora caninum. Een duidelijk verband tussen honden en koeien is aangetoond. Neospora kent twee soorten gastheren; een zogenaamde tussengastheer en een eindgastheer. De hond, wolf en coyotes zijn eindgastheren. Bij de eindgastheer vindt geslachtelijke voortplanting plaats, waarbij eitjes worden geproduceerd. Met de ontlasting worden de eitjes uitgescheiden waardoor ze in het milieu terechtkomen. Van de vos is niet aangetoond dat deze eindgastheer van Neospora is en daarmee een rol speelt in de cyclus.
Een tussengastheer, zoals de koe, kan zich besmetten door opname van gras of voer dat door de hond met eitjes is besmet, of door het drinken van besmet water. In de koe vindt alleen een ongeslachtelijke voortplanting plaats waarbij geen eitjes worden gevormd. Een besmette koe scheidt de parasiet dus niet uit, en kan daarom de besmetting ook niet overbrengen op een andere koe, maar wel op haar kalf tijdens de dracht.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.