COVID-19 diagnostiek bij Royal GD

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

COVID-19 diagnostiek bij Royal GD

De monsters worden goed verpakt naar GD gestuurd. En voor de veiligheid van de medewerker wordt een aantal processtappen uitgevoerd in het biologisch veiligheidskabinet.


De monsters worden uit de vervoersboxen gehaald en de medewerker controleert of de identificatie correct is.

 


Vervolgens worden de buisjes aan de buitenzijde gedesinfecteerd. Het virus in de monsters is al geïnactiveerd wanneer deze binnenkomen bij GD door de lysisbuffer in de buizen.

Digitaal inschrijven

In het laboratorium van GD worden monsters digitaal ingeschreven.

De monsters worden digitaal ingeschreven.


Elk monster krijgt een uniek inschrijfnummer welke gekoppeld is aan de unieke QR code onderop ieder buisje. Zo is altijd te traceren welk monster bij welke inzender hoort.

Monstervoorbewerking

De coronavirus PCR kan niet direct op het monstermateriaal worden uitgevoerd. Er gaat een monstervoorbewerking en een RNA-isolatie aan vooraf.


Het monstermateriaal wordt uit de buisjes in een deep well block met een speciale lysisbuffer gepipetteerd. Door toevoeging van het monstermateriaal aan deze speciale buffer wordt het aanwezige virus geïnactiveerd. Voor de veiligheid van de medewerker gebeurt dit in een biologisch veiligheidskabinet.

RNA-isolatie

RNA-isolatie is het vrijmaken van RNA uit cellen en virusdeeltjes en het wegwassen van storende componenten. Zo blijft er zuiver RNA over, dat geschikt is voor PCR-onderzoek. GD maakt gebruik van een automatisch RNA-isolatiesysteem (Kingfisher), dat in ongeveer dertig minuten uit 96 monsters zuiver RNA kan halen.

Covid-19 diagnostiek

Het deep well block met gelyseerde monsters gaat vervolgens in de Kingfisher. Dit apparaat isoleert het genetisch
materiaal van het virus dat is vrijgemaakt.

PCR-methode

Voor het aantonen van het coronavirus gebruikt GD een PCR (polymerase chain reaction). PCR is een reeks van chemische en enzymatische stappen, die nodig zijn voor de vermeerdering en het zichtbaar maken van specifieke fragmenten van het virale RNA.


. Covid-19 diagnostiek

Het geïsoleerde genetisch materiaal wordt vermenigvuldigd en zichtbaar gemaakt in een real-time PCR-machine.

Covid-19 diagnostiek

Zodra de PCR-machine klaar is, kan worden afgelezen of er genetisch materiaal van het coronavirus SARS-CoV-2
in het monster is aangetroffen. En kan het resultaat van dit onderzoek worden bericht aan de inzender.

Royal GD draagt bij aan vergroten testcapaciteit voor coronapatiënten

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.