Nieuws uit de monitoring

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Sinds 2003 voert GD de monitoring van de gezondheid van kleine herkauwers in Nederland uit (hier vindt u het artikel 'Monitoring and Surveillance of Small Ruminant Health in The Netherlands' dat 31 mei 2022 in Pathogens is gepubliceerd). Binnen dit monitoringssysteem spelen de Veekijker, pathologisch onderzoek, laboratoriumonderzoek, een jaarlijkse data-analyse en verschillende netwerken een belangrijke rol. De belangrijkste doelstellingen zijn: 

1. het opsporen van uitbraken van bekende aandoeningen die niet endemisch in Nederland voorkomen;
2. het opsporen van nog onbekende aandoeningen;
3. zicht houden op trends en ontwikkelingen die relevant zijn voor diergezondheid in Nederland.

Deze zogenaamde basismonitoring is een aanvulling op de bestaande meldplicht voor aangewezen dierziekten en de door de EU en de OIE voorgeschreven monitoringsactiviteiten. De basismonitoring biedt een breed vangnet voor het opvangen van zoveel mogelijk signalen over dierziekten in de veehouderij. De signalen komen vooral bij GD binnen via veehouders, dierenartsen en andere erfbetreders uit het hele land. GD verzamelt en analyseert alle informatie en publiceert daarover op verschillende manieren.

Rapportages Monitoring Diergezondheid

De uitkomsten van de monitoringsactiviteiten staan vermeld in een jaarlijkse rapportage.

Veekijkernieuws

Actualiteiten uit de kunt u lezen in Veekijkernieuws dat elk kwartaal verschijnt. Mocht er tussendoor iets belangrijks spelen dan sturen wij u daarover een e-mail.

Aanmelden Veekijkernieuws

Vorige edities 

Veekijker Kleine Herkauwers op WhatsApp

De Veekijker Kleine Herkauwers heeft een WhatsApp-service. Wilt u als kleine herkauwer-dierenarts ook snel op de hoogte zijn van belangrijk GD-nieuws, bijvoorbeeld over actuele monitoringsbevindingen en nieuwe tests? Geef dan uw naam, praktijknaam en 06-nummer door via WhatsApp aan het 06-nummer van de Veekijker Kleine Herkauwers: 06 26 75 26 13. Om ook berichten van ons te kunnen ontvangen, dient u dit 06-nummer eerst op te slaan in uw telefoon.

GD magazine - onderdeel Monitoring

In het GD magazine voor schapen- en geitenhouders is een vaste rubriek 'Monitoring' opgenomen, waarin een onderwerp of een bevinding uit de monitoring nader wordt toegelicht.

Informatieflyer Monitoring

In deze informatieflyer staat de algemene systematiek van de diergezondheidsmonitoring beschreven.

Disclaimer
De resultaten in deze publicaties mogen niet zonder schriftelijke toestemming van de auteurs of de leden van de Begeleidingscommissie Monitoring Diergezondheid verwerkt of gebruikt worden (bijv. in wetenschappelijk onderzoek) tenzij sprake is van citatie. Op citaties is auteursrecht van toepassing.

Publicaties

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.