Afrikaanse varkenspest

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Laatste update: 27 juli 2021

Oproep: meld verdronken wilde zwijnen bij Rijkswaterstaat
Stroomafwaarts van de gebieden met watersnood worden dode wilde zwijnen gevonden waarvan kan worden aangenomen dat zij zijn verdronken. Vindt u een dood wild zwijn? Ga het dan niet zelf aanraken en verplaatsen, maar neem contact op met Rijkswaterstaat via 0800-8002. Zij zorgen ervoor dat de kadavers veilig en snel worden opgeruimd.

 
Vakantiegangers opgelet!
Om verspreiding van AVP te voorkomen, is het belangrijk voedingsmiddelen en vooral vleeswaren niet achter te laten op parkeerplaatsen en in de natuur langs snelwegen. Deponeer afval in de afvalbakken. Op parkeerplaatsen moeten voldoende prullenbakken aanwezig zijn. Is dit niet het geval of worden deze niet vaak genoeg geleegd? Meld het dan via de Buiten-Beter-app: https://www.buitenbeter.nl.

 

AVP-situatie in Duitsland

Voor het eerst zijn gehouden varkens in Duitsland door AVP getroffen. De eerste twee gevallen werden in de nacht van 15 op 16 juli 2021 door het Friedrich Loeffler Instituut bekendgemaakt. Dit betrof een biologische zeugenhouderij met vrije uitloop, met circa 200 varkens, in het district Spree-Neisse en een kleine boerderij met twee varkens in het district Märkisch-Oderland. Daarna werd op 17 juli een derde geval gemeld: vier met AVP besmette vleesvarkens op een hobbyboerderij in Märkisch-Oderland. Alle locaties liggen in de buurt van de grens met Polen.

AVP wordt sinds september 2020 bij wilde zwijnen in Duitsland aangetoond en sindsdien blijft het aantal oplopen. In Brandenburg staat de teller inmiddels op 1370 besmette wilde zwijnen, waarvan 731 in Oder-Spree, 129 in Spree-Neisse, 263 in Märkisch-Oderland, 76 in Dahme-Spreewald en 171 in Frankfurt (Oder) (stand 26 juli 2021, eerste besmetting in Brandenburg op 10 september 2020). In Landkreis Görlitz in deelstaat Saksen, aan de Poolse grens, zijn sinds 31 oktober 2020 313 AVP-gevallen vastgesteld (stand 19 juli 2021).

 

AVP-situatie in Polen

Het AVP-virus wordt in Oost-Polen sinds 2014 aangetroffen. In totaal zijn tot nu toe vijf provincies besmet geraakt, waarin geregeld nieuwe besmettingen worden vastgesteld, ook op varkensbedrijven. In West-Polen is het AVP-virus sinds november 2019 actief en worden veel besmettingen aangetoond bij wilde zwijnen in drie provincies: Lubusz, Groot-Polen en Neder-Silezië. Ook bij gehouden varkens komen daar besmettingen voor, dit jaar voor het eerst op 18 maart. Dit betrof een groot bedrijf met circa 16.000 varkens in de provincie Lubusz, op ruim 60 kilometer afstand van de grens met Duitsland. Dit is het op één na grootste varkensbedrijf in Polen dat door AVP werd getroffen.

 

AVP-situatie in België

Ruim twee jaar geleden werd AVP voor het eerst werd aangetroffen bij wilde zwijnen in België (Luxemburg). Dankzij strenge maatregelen bleef de dierziekte in België beperkt tot een klein deel van het zuiden van deze provincie en bleef de Belgische varkenshouderij AVP-vrij. Op 20 november 2020 heeft de Europese commissie goedkeuring gegeven om alle beperkingsgebieden voor AVP in België op te heffen. Dit betekent dat België op Europees niveau weer de status ‘AVP-vrij’ heeft en dat België niet meer op de kaart van getroffen landen in Europa staat.

Hoewel de ziekte in België is uitgeroeid, handhaaft het Waalse Gewest in het zuiden van de provincie Luxemburg nog steeds strenge toezichts- en controlemaatregelen. In de toekomst zullen deze geleidelijk worden afgebouwd. 

Preventieteam

Het preventieteam Afrikaanse varkenspest (AVP) richt zich op alle mogelijke preventieve maatregelen om insleep van AVP in Nederland te voorkomen. Het wordt voorgezeten door het Ministerie van LNV en in het preventieteam zijn onder meer de POV, NVWA, COV, Royal GD, KNMvD, Transport & Logistiek Nederland, de Jagersvereniging en hobbyvarkenshouders vertegenwoordigd.

Risico's

Eén van de risico’s voor de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) is dat chauffeurs uit landen waar AVP heerst, voedingsmiddelen en vooral vleeswaren meebrengen en achterlaten op parkeerplaatsen en in de natuur langs snelwegen. Daarom is het heel belangrijk dat het afval in de afvalbakken wordt gedeponeerd en dat er voldoende prullenbakken op de parkeerplaatsen zijn, die vaak genoeg geleegd worden. In het kader van de gezamenlijke preventieve acties, zijn op de belangrijkste parkeerplaatsen informatieborden geplaatst. Deze borden leggen het belang van het veilig inzamelen van etensresten duidelijk uit. Is er op deze parkeerplaatsen iets niet in orde? Meld dat dan via de Buiten-Beter-app.

Meldingsplichtig

Afrikaanse varkenspest is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten ((045) 546 31 88). Dit geldt zowel voor varkenshouders als voor dierenartsen. Voor vragen over AVP kunnen varkenshouders en dierenartsen telefonisch terecht bij de Veekijker van GD 0900-7100000, optie 2.

Deze video is samengesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)

Veelgestelde vragen

Via onderstaande links vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen per doelgroep:

Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen per doelgroep:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.