Afrikaanse varkenspest

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Laatste update: 30 juni 2022

AVP-situatie in Duitsland

AVP wordt sinds september 2020 bij wilde zwijnen in Duitsland aangetoond en sindsdien blijft het aantal oplopen. In Brandenburg staat de teller inmiddels op 2.561 besmette wilde zwijnen, waarvan 953 in Oder-Spree, 388 in Spree-Neisse, 356 in Märkisch-Oderland, 82 in Dahme-Spreewald, 638 in Frankfurt (Oder), 63 in Barnim en 81 in Uckermark (stand 28 juni 2022, eerste besmetting op 10 september 2020). In deelstaat Saksen gaat het om 1448 besmettingen, waarvan 1119 in Görlitz, 62 in Meissen en 187 in Bautzen (stand 29 juni 2022, eerste besmetting op 31 oktober 2020). In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, in het district Ludwigslust-Parchim, zijn sinds 24 november 2021 38 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld.

Ook gehouden varkens zijn in Duitsland door AVP getroffen. De eerste twee gevallen werden in de nacht van 15 op 16 juli 2021 door het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bekendgemaakt. Dit betrof een biologische zeugenhouderij met vrije uitloop, met circa 200 varkens, in het district Spree-Neisse en een kleine boerderij met twee varkens in het district Märkisch-Oderland. Daarna werd op 17 juli een derde geval gemeld: vier met AVP besmette vleesvarkens op een hobbyboerderij in Märkisch-Oderland. Op 15 november 2021 werd een vierde geval vastgesteld. Dit betrof een vleesvarkenbedrijf met 4000 vleesvarkens in de buurt van Rostock, in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Op 26 mei 2022 meldde het FLI dat AVP zich met een grote sprong naar Zuid-Duitsland heeft verplaatst. Op een bedrijf met 35 vrije-uitloopvleesvarkens in Forchheim in deelstaat Baden-Württemberg zijn 16 varkens gestorven aan AVP, de overige 19 varkens zijn gedood en afgevoerd. 

 

AVP-situatie in Italië

AVP is al langere tijd aanwezig bij wilde zwijnen op het eiland Sardinië, maar sinds 7 januari 2022 ook op het vasteland (het eerste geval was in Piëmont). In Noord-Italië zijn tot nu toe 157 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld, waarvan 99 in de regio Piëmont en 58 in Ligurië, zo meldt het Italiaanse onderzoeksinstituut Istituto Zooprofilattico Sperimentale op 29 juni 2022. Daarnaast werd het AVP-virus op 4 mei 2022 aangetoond bij een wild zwijn in de omgeving van Rome, hemelsbreed zo'n 400 kilometer ten zuidoosten van de besmette regio's in het noorden. Het Italiaanse Veterinair Instituut IZSUM meldt dat AVP intussen bij 39 wilde zwijnen in de omgeving van Rome is vastgesteld (stand 29 juni 2022). Ook is op 12 juni op een klein varkensbedrijf bij twee van de daar gehouden acht varkens AVP aangetoond. Dit zijn de eerste besmettingen onder gehouden varkens in Italië.

 

AVP-situatie in Polen

Het AVP-virus wordt in Oost-Polen sinds 2014 aangetroffen. In totaal zijn tot nu toe vijf provincies besmet geraakt, waarin geregeld nieuwe besmettingen worden vastgesteld, ook op varkensbedrijven. In West-Polen is het AVP-virus sinds november 2019 actief en worden veel besmettingen aangetoond bij wilde zwijnen in drie provincies: Lubusz, Groot-Polen en Neder-Silezië. Ook bij gehouden varkens komen daar besmettingen voor, dit jaar voor het eerst op 18 maart. Dit betrof een groot bedrijf met circa 16.000 varkens in de provincie Lubusz, op ruim 60 kilometer afstand van de grens met Duitsland. Dit is het op één na grootste varkensbedrijf in Polen dat door AVP werd getroffen.

  

Preventieteam

Het preventieteam Afrikaanse varkenspest (AVP) richt zich op alle mogelijke preventieve maatregelen om insleep van AVP in Nederland te voorkomen. Het wordt voorgezeten door het Ministerie van LNV en in het preventieteam zijn onder meer de POV, NVWA, COV, Royal GD, KNMvD, Transport & Logistiek Nederland, de Jagersvereniging en hobbyvarkenshouders vertegenwoordigd.

 

AVP-preventie

Vanuit Duitsland is er een continue dreiging van AVP. U wilt AVP natuurlijk weghouden van uw bedrijf. In de afbeelding in dit artikel van GD-magazine Varken (maart 2022) zien varkenshouders welke maatregelen zij onder meer kunnen nemen om varkens te beschermen en hun erf vrij te houden van AVP. Op de website van CoViVa staat de AVP-preventiescan, een online tool die inzicht geeft in de externe en interne bioveiligheid op het bedrijf. Door het beantwoorden van maximaal elf vragen, specifiek voor varkenshouderij (regulier en biologisch) of buitenvarkenshouderij, krijgen varkenshouders snelle en gerichte feedback om de bioveiligheid te verhogen.

Wat als het niet lukt om een introductie van AVP in Nederland te voorkomen? Dan moeten we er alles aan doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u in dit artikel over de maatregelen tegen AVP (GD-magazine Varken, maart 2022).

 

Risico's

Eén van de risico’s voor de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) is dat chauffeurs uit landen waar AVP heerst, voedingsmiddelen en vooral vleeswaren meebrengen en achterlaten op parkeerplaatsen en in de natuur langs snelwegen. Daarom is het heel belangrijk dat het afval in de afvalbakken wordt gedeponeerd en dat er voldoende prullenbakken op de parkeerplaatsen zijn, die vaak genoeg geleegd worden. In het kader van de gezamenlijke preventieve acties, zijn op de belangrijkste parkeerplaatsen informatieborden geplaatst. Deze borden leggen het belang van het veilig inzamelen van etensresten duidelijk uit. Is er op deze parkeerplaatsen iets niet in orde? Meld dat dan via de Buiten-Beter-app.

 

Meldingsplichtig

Afrikaanse varkenspest is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten ((045) 546 31 88). Dit geldt zowel voor varkenshouders als voor dierenartsen. Voor vragen over AVP kunnen varkenshouders en dierenartsen telefonisch terecht bij de Veekijker van GD 0900-7100000, optie 2.

Deze video is samengesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)

Veelgestelde vragen

Via onderstaande links vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen per doelgroep:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.