Beweidingsplan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Maagdarmwormen

Het is zinvol om voorafgaand aan het weideseizoen een beweidingsplan te maken. Besmettelijke maagdarmwormlarven kunnen overwinteren op het land en gevoelige dieren tot 1 juli van het daaropvolgende jaar infecteren. In verband met de cyclus van maagdarmworm is het advies om de dieren om de (maximaal) drie weken om te weiden. Op deze manier voorkom je dat de infectiedruk van maagdarmwormlarven erg hoog wordt en zorg je voor een geleidelijke infectie en bijbehorende weerstandsopbouw. Door vele cycli per jaar kan een oorspronkelijk lichte infectie op de weide opbouwen tot een zwaardere infectie. Overweeg om uw jongvee pas na 1 juli uit te scharen. Een andere praktische maatregel om de infectiedruk voor maagdarmwormen te verlagen is om de weide twee keer te maaien voordat het jongvee ingeschaard wordt.

Longwormen

De cyclus van longworm is korter. Hiervoor werkt dit schema dus niet en zijn de mogelijkheden beperkt. Vaccineren voordat het jongvee naar buiten gaat is een mogelijkheid (maar er is daarna in de weide wel een veldinfectie nodig) of strikt controle en behandelen zodra hoestklachten optreden. Voor longwormlarven geldt dat ze overwinteren in de koe (dragers), maar niet op het land. Besmettelijke larven op de weide sterven na 7 weken af. Intensief behandelen tegen maagdarmwormen kan afbreuk doen aan een goede immuniteitsopbouw tegen longworm.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.