Kamerbrief over stand van zaken en vaccinatie blauwtong

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kamerbrief over stand van zaken en vaccinatie blauwtong

22-12-2023: 

Minister Adema (LNV) informeert de Tweede Kamer over de huidige stand van zaken rondom besmettingen met blauwtongvirus (BTV) in Nederland. 
Naast informatie over de stand van zaken bevat de brief ook informatie een over het vaccinatietraject en de verslagen van de Deskundigengroep Dierziekten.

Blauwtongbesmettingen met het virus serotype 3 (BTV-3) zijn in vrijwel heel Nederland vastgesteld. In de brief benadrukt minister Adema dat de situatie voor getroffen houders heel ernstig is. Het aantal besmettingen en de ernst van de ziekteverschijnselen zijn een grote klap geweest, met name voor de schapensector. In de afgelopen maanden is ruim 5% van de schapenpopulatie en ongeveer 0,2% van het rundveepopulatie doodgegaan; momenteel zijn de 
sterftecijfers weer terug op het niveau van voor de BTV-3- epidemie.
Inmiddels is op meer dan 4300 locaties een blauwtongbesmetting vastgesteld op basis van onderzoek op bloedmonsters. Het betreft ruim 1990 locaties met schapen en zo’n 2200 bedrijven met rundvee. Daarnaast zijn op ruim 1579 bedrijven ziekteverschijnselen bij dieren gemeld die passen bij blauwtong, zonder dat hier nader bloedonderzoek is gedaan. Naast schapen en runderen zijn ook zo’n 80 geitenbedrijven besmet geraakt, en is ook bij 26 locaties met alpacas een besmetting vastgesteld. Ook is BTV-3 gevonden bij enkele dieren in natuurgebieden, zoals een wisent en moeflon. Het aantal besmettingen is gelukkig de afgelopen weken flink afgenomen. Ook is het aantal meldingen van dode dieren bij het  destructiebedrijf Rendac flink afgenomen en weer terug op het niveau dat gemiddeld voor de BTV-3-epidemie werd gemeld. In Duitsland is er één besmetting bij gekomen, in België is het aantal BTV-3- besmettingen niet verder opgelopen. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels dieren besmet geraakt met BTV-3.

Lees de Kamerbrief

Verslag bijeenkomst Deskundigengroep Dierziekten

Meer informatie over blauwtong vind je in ons dossier blauwtong.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.