De zomer is voorbij, toch nog veel last van (klinische) mastitis?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De zomer is voorbij, toch nog veel last van (klinische) mastitis?

8-12-2023: 

De meeste problemen met mastitis en een te hoog tankcelgetal zien we in de zomer en in het najaar. Als er in de winter nog veel problemen met uiergezondheid voorkomen en we daar de hittestress niet meer als verklaring voor kunnen geven, zijn er drie situaties die veel voorkomen. 

  1. Het is de nasleep van de zomer periode. Er kunnen in de zomer en het warme najaar nieuwe infecties zijn ontstaan die niet zijn genezen tijdens de lactatie. Of er kunnen rondom de droogstand nieuwe infecties zijn ontstaan. Deze dieren kalven deze periode af en kunnen zorgen voor nieuwe gevallen. Maar ze kunnen ook een bron van infectie zijn voor andere koeien.
  2. Er is een een hoge infectiedruk vanuit de omgeving. Denk hierbij aan het strohok, diepstrooiselboxen of veel mest op de roosters. We meten bij bedrijfsbezoeken ook vaak hoe warm strohokken en diepstrooiselboxen zijn en temperaturen van rond de 30 graden zijn ook in deze tijd van het jaar niet zeldzaam. In combinatie met veel vocht of bevuiling van de boxen door mest en urine vermenigvuldigen bacteriën dan nog steeds snel.
  3. Ten slot kan het zijn dat er op het bedrijf vooral koegebonden kiemen spelen. Deze mastitiskiemen overleven in de uiers van koeien en kunnen dan jaarrond een probleem vormen. Als dat een belangrijke oorzaak van het probleem is adviseren we om deze dragers op te sporen en per koe een plan te maken. Dit kan zijn de koe als laatste te melken, droog te zetten, af te voeren of te behandelen als er een redelijke kans op genezing is. 
Met Mastitis Tankmelk krijg je in één oogopslag inzicht in de uiergezondheid van jouw hele koppel melkvee. Via tankmelkonderzoek houd je in de gaten welke mastitisverwekkers er spelen op uw bedrijf, en krijg je inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitisverwekkers. Maak nu kennis met Mastitis Tankmelk en ontvang een uniek paar sokken cadeau. Meer over Mastitis Tankmelk en deze actie
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.