Clostridiumdiarree bij biggen in het kraamhok

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Clostridiumdiarree bij biggen in het kraamhok

28-12-2023: 

De Clostridium-bacterie produceert toxines, waaronder β-toxine, dat gevoelig is voor trypsine. Bij een infectie met Clostridium perfringens type C (CPC) kunnen pasgeboren biggen (bloederige) diarree ontwikkelen, omdat de trypsine-remmer uit de biest de afbraak van het β-toxine remt. Na enkele dagen wordt biest melk. CPC wordt derhalve zelden aangetroffen bij biggen ouder dan enkele dagen.
Recent stuurde een dierenarts biggen in voor pathologisch onderzoek vanwege plotse sterfte van enkele goede, zuigende biggen, in de leeftijd van twee tot drie weken. Er werd een necrotiserende ontsteking van de dunne darm vastgesteld, veroorzaakt door CPC. Een logische verklaring is dat er een relatief tekort aan trypsine moet zijn geweest. Navraag bij de dierenarts leerde dat de veehouder succesvol is in de verstrekking van voeding in de vorm van een papje aan de zuigende biggen. Volgens de dierenarts zijn de biggen er dol op; misschien iets te dol. Hoewel de exacte relatie tussen CPC en voermanagement moeilijk te leggen is op een individueel bedrijf, past de overdadige voeropname bij het klinisch beeld en de bevinding bij infectie met CPC. Mogelijk dat een relatief overschot aan eiwitopname resulteert in een relatief tekort aan trypsine om de toxines af te breken. Anderszins is het mogelijk dat de hygiëne van het voersysteem incidenteel onvoldoende is waardoor er toch een overmaat is aan inname van bacteriën of toxines. Op het bedrijf wordt een pre-fermentatiestap van het voer overwogen, en er is geadviseerd om de voerverstrekking iets te minderen, zodat het relatieve trypsinetekort wordt opgeheven.

Dr. Tijs Tobias, Europees specialist varkensgezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.