Voldoende warmte en energie voor kalveren als het buiten kouder wordt

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voldoende warmte en energie voor kalveren als het buiten kouder wordt

30-11-2023: 

Nu het buiten weer wat kouder wordt is het extra belangrijk om te zorgen dat de kalveren voldoende warmte en energie krijgen. Deze heeft een kalf nodig voor groei en onderhoud. Als het koud is heeft het kalf extra energie nodig om zich warm te houden. Houd je kalveren daarom extra in de gaten.  

Kalveren halen energie uit de voeding, dus het advies is om kalveren in een koude periode 10 procent extra melk te geven. Dit kan door dagelijks meer melk te voeren met dezelfde concentratie, in dat geval drie keer per dag voeren, of door 10 procent extra melkpoeder per liter melk te geven, tot de maximale hoeveelheid die aanbevolen wordt voor jouw melkpoedermerk (check de bijsluiter).

De juiste aanmaaktemperatuur van de melk is meestal 45 tot 55 graden Celsius. De kunstmelk kunt u vervolgens bij een temperatuur van 39 tot 40 graden Celsius op vaste tijdstippen van de dag aanbieden. 

Uiteraard is het ook belangrijk dat het kalf een droog en warm ligbed heeft (een extra laag stro werkt prima isolerend), niet in de tocht ligt en altijd vers water tot zijn beschikking heeft, ook als het vriest. Ook een kalverdekje kan helpen in het warm houden van het kalf. Zorg er ook voor dat deze dekjes schoon zijn als je ze gebruikt bij een nieuw geboren kalf. Gezond melkvee begint al met een goede start!

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.