Vogelgriep op kinderboerderij in Zaandijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep op kinderboerderij in Zaandijk

16-11-2023: 

Op een kinderboerderij in Zaandijk (gemeente Zaanstad) is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden circa 40 risicovogels die een risico vormen voor de verspreiding voor het virus geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen de 1- en 3-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen het 10-kilometergebied ligt één vleeskuikenbedrijf. Binnen die zone geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Ophokplicht

Vanwege twee besmettingen in Nederland in korte tijd en ook toename van besmettingen in de Europese Unie heeft de minister van LNV gisteren de ophok- en afschermplicht weer voor heel Nederland ingesteld. Deze is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet-commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen om de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleind wordt.

Daarnaast gelden landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. 

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemeld.

Bron: Rijksoverheid

Documenten

Tips en meer informatie

Meer over vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.