Nieuwe werkwijze meldingen blauwtong

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuwe werkwijze meldingen blauwtong

22-9-2023: 

Op 21 september 2023 is er door het ministerie van LNV een tijdelijke wijziging in de meldingsprocedure blauwtong doorgevoerd. 

Dierhouders kunnen een verdenking van blauwtong melden bij de dierenarts. De dierenarts maakt bij een vermoeden van een infectie gebruik van de EW-diagnostiek (uitsluitingsdiagnostiek). Hierbij neemt de dierenarts bloed bij de dieren af en stuurt deze monsters naar WBVR. De dierenarts maakt hierbij gebruik van een monsterformulier. Het nemen van de monsters heeft geen consequenties. Het bedrijf gaat niet op slot én er worden geen laboratoriumkosten in rekening gebracht.
Wanneer, in overleg met de dierenarts, wordt besloten geen bloedonderzoek te doen, moet de verdenking van blauwtong door de veehouder of de dierenarts worden gemeld bij de NVWA. Neem hiervoor contact op met het Landelijk meldpunt dierziekten: 045 - 546 31 88.

Let op: uitzondering hierop zijn meldingen van een verdenking van blauwtong bij commercieel gehouden geiten, alpaca's, lama's en dierentuindieren. Voor deze diergroepen moeten verdenkingen van blauwtong wél gemeld worden bij de NVWA.

Actuele regels op website NVWA

De regelgeving omtrent blauwtong kan opnieuw worden aangepast. Op de website van de de NVWA zijn de actuele regels terug te vinden. 

Meer informatie in dossier blauwtong

In het dossier bundelen we alle relevante informatie over de dierziekte. Het dossier wordt telkens bijgewerkt met de laatste informatie en bevat links naar belangrijke informatie zoals het behandeladvies voor runderen en schapen, de kamerbrieven en veelgestelde vragen. 

Dossier blauwtong

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.