Niet meer (standaard) preventief ruimen bij vogelgriep in pluimveedichte gebieden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Niet meer (standaard) preventief ruimen bij vogelgriep in pluimveedichte gebieden

6-9-2023: 

Het ministerie van LNV heeft het beleid van preventief ruimen van bedrijven bij vogelgriepbesmettingen gewijzigd.

  • In pluimveedichte gebieden wordt bij een uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf afgezien van preventieve ruiming bij bedrijven in de 1 km zone rond het besmette bedrijf. In plaats daarvan worden de bedrijven in de 3 km zone rond het besmette bedrijf gemonitord en worden kadavers op deze bedrijven met hoge frequentie getest op het HPAI-virus (kadavertonmonitoring). Als er bij een vogelgriepbesmetting ongunstige omstandigheden zijn, kan het ministerie alsnog besluiten over te gaan tot preventieve ruimingen.
  • In niet-pluimveedichte gebieden is het beleid nu al dat bedrijven in de 1 km zone rond een besmet bedrijf niet preventief worden geruimd. In plaats daarvan geldt in de 3 km gebieden rond een besmet bedrijf een intensieve monitoring.
  • Voor risicovolle contacten van besmette bedrijven wordt per geval beoordeeld of wel of niet geruimd wordt.

Het blijft van het grootste belang dat pluimveehouders elke verdenking snel melden, zoals ze dat nu ook al doen, en de hygiënemaatregelen zorgvuldig en voortdurend toepassen.

Het ministerie van LNV heeft de WUR de gevolgen van wijzigen van dit beleid laten onderzoeken en ook de deskundigengroep dierziekten heeft hiernaar gekeken. Hieronder vindt u de brief aan de Tweede Kamer over deze aanpassing, het rapport van de WUR en het verslag van de deskundigengroep dierziekten.

Bron: Avined

Tips en meer informatie

Dossier vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.