Afrikaanse Varkenspest update 12-9-2023

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Afrikaanse Varkenspest update 12-9-2023

13-9-2023: 

Eind augustus en begin september zijn twee landen getroffen door nieuwe uitbraken van Afrikaanse Varkenspest (AVP). Een korte update.

Zweden

Op 7 september meldde Zweden dat er een dood wild zwijn positief getest is op AVP virus. Het kadaver werd ongeveer 145 km ten noordwesten van Stockholm gevonden in de regio Västmanland. Er is een beperkingsgebied ingesteld waarin vervolgens een actieve zoektocht naar karkassen is opgestart. Tevens is een oproep gedaan aan de Zweden om, via een website, meldingen van gevonden dode zwijnen te doen. Op 11 september meldt de website van de SVA (het Zweedse Veterinair Instituut) dat er zeven positief geteste karkassen van wilde zwijnen zijn. 

Italië – Lombardije

In Italië is eind augustus AVP vastgesteld op een gemiddeld klein vleesvarkensbedrijf in Lombardije (ten zuiden van Milaan). Dit bedrijf lag buiten beperkingszone I die was ingesteld na de eerdere vondst van AVP bij wilde varkens ten noorden van Genua in 2022. 
In de week van 4-11 september is AVP op nog minimaal 7 locaties met gehouden varkens met wisselende grootte gevonden. In elk geval één bedrijf heeft meer dan 1200 varkens, volgens de Italiaanse zender RAI. Er is hier een beschermings- en een toezichts-gebied ingesteld om de bestrijding van AVP bij de gehouden varkens mogelijk te maken.

De epidemiologische gegevens van de recente uitbraken in zowel Zweden als Lombardije duiden (wederom) op een (indirecte) verspreiding door menselijk toedoen wanneer het gaat om verspreiding tussen locaties met gehouden varkens of nieuwe gebieden met geïnfecteerde wilde zwijnen. Waakzaamheid voor klinische verschijnselen alsmede alertheid op het naleven van de hygiënemaatregelen zijn noodzakelijk.


Meer informatie

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.