Zien we meer omgevingskiemen doordat er steeds meer bedrijven met een robot melken?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zien we meer omgevingskiemen doordat er steeds meer bedrijven met een robot melken?

7-7-2023: 

Dit was één van de vragen die gesteld werd tijdens het UGA zomerwebinar 'Omgevingskiemen onder controle'. Zootechnisch specialist Uiergezondheid Sabine Tijs, spreker tijdens dit webinar, legt het uit.

Uiergezondheid wordt door veel factoren beïnvloed. Melk je met een robot? Dan verdienen sommige factoren extra aandacht.

Uierhygiëne

Op robotbedrijven met uiergezondheidsklachten spelen de omgevingsgebonden mastitisverwekkers vaak een belangrijke rol. Dit heeft meerdere redenen. Bij de voorbehandeling van de melkrobot wordt geen onderscheid gemaakt tussen vuile en schone spenen. Bovendien is er geen controle op de effectiviteit van de voorbehandeling. Ook weten we uit onderzoek dat de spenen bij de melkrobot niet altijd optimaal worden gereinigd. Met name de bevuiling vóór de voorbehandeling heeft een negatieve invloed op de reiniging van de spenen. Daarom is het belangrijk extra aandacht te besteden aan de stal- en uierhygiëne.

Melkfrequentie

Regelmatig melken is gunstig voor de uiergezondheid en de melkproductie. Streef naar een koppelgemiddelde van meer dan twee en een halve melking per koe per dag en een beperkt aantal koeien (< 5%)met minder dan twee melkingen per dag. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het robotbezoek, zoals de stal- en robotbezetting, het koeverkeer, de instelling van de melktoestemming, het stalklimaat en de klauwgezondheid. Andere factoren die het robotbezoek beïnvloeden zijn de  interacties met krachtvoerboxen en het rantsoen aan het voerhek.

Onvolkomenheden melkrobot

Omdat robotmelken continu doorgaat is het belangrijk dat onvolkomenheden bij de melkrobot tijdig worden ontdekt. Deze zijn niet altijd zichtbaar op attentielijsten. Daarom is het belangrijk om de robot minimaal twee keer per dag te checken. De belangrijkste onvolkomenheden bij de robot voor de uiergezondheid zijn: onvoldoende voorbehandeling, onvoldoende sprayen, lekke slangen en mislukte aansluitingen. Bij de laatste kunnen ook koefactoren een rol spelen, zoals onrustige koeien, te lang haar op de uier, te weinig melk of een suboptimale speenplaatsing.

Wil je meer inzicht in de mastitisverwekkers op jouw bedrijf? Dat kan met Mastitis Tankmelk. Door regelmatig de kiemen op koppelniveau te laten onderzoeken kun je indien nodig vroegtijdig managementmaatregelen nemen en grote problemen voorkomen. Meer over Mastitis Tankmelk 

Webinar 'Omgevingskiemen onder controle' terug kijken

De zomerperiode is een tijd met extra uitdagingen voor melkveehouders en hun koeien. Vaak zien we een toename van het aantal mastitisgevallen en een verhoging van het tankcelgetal. Ben je benieuwd wat je kunt doen om de bacteriedruk in de omgeving van de koe te monitoren en op een praktische wijze te verlagen? Sabine Tijs, Zoötechnisch Specialist Uiergezondheid, vertelt je hier graag meer over tijdens het webinar ‘Omgevingskiemen onder Controle’.

Bekijk hier de replay van het webinar 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.