Spaanse winnaar GD Innovatie Challenge

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Spaanse winnaar GD Innovatie Challenge

6-7-2023: 

De winnaar van de eerste GD Innovatie Challenge is bekend. Na een zenuwslopende woensdagmiddag, waarin alle deelnemers een one-minute pitch gaven, koos de jury unaniem een winnaar. De Spaanse Beatriz Garcia Morante, van IRTA, won de hoofprijs van 50.000 euro met haar innovatie ‘Early detection of disease and welfare issues trough real-time automated behavioral assesment in pigs‘. Hiermee krijgt zij de mogelijkheid om samen met dierenartsen, specialisten en wetenschappers van GD aan de slag gaan om haar idee verder uit te werken, te testen en te schalen.


Innovatie Challenge

Broedplaats voor innovatie

Royal GD werkt al meer dan honderd jaar aan de diergezondheid in het belang van dier, dierhouder en samenleving. Continue verbetering is één van de kernwaarden en de innovatieambitie van GD is groot. De Innovatie Challenge is een broedplaats voor creatieve en innovatieve ideeën om de diagnose, analyse en monitoring van dierengezondheid te verbeteren. Het op deze manier binnenhalen van innovaties is nieuw voor GD. Wouter Swolfs, innovatiemanager bij GD: “Binnen ons innovatieprogramma werken we veel samen met partners. We hielden al jarenlang een interne innovatiewedstrijd. Nu is het moment gekomen om de handen verder ineen te slaan en ook samen te werken met andere innovators.”

One-minute pitch

Het aantal inzendingen aan de Innovatie Challenge loog er niet om. Maar liefst 23 teams stuurden een inzending in en 21 deelnemers waren live of online aanwezig. Klokslag één uur werd afgetrapt met de eerste pitch, één minuut later gevolgd door het eerste applaus en een vragenronde. De rest van de middag werd dit hoge tempo doorgezet. 

Alle inzendingen raakten één van de innovatiethema’s (milieu, technologie, welzijn of labdiagnostiek) en werden vol enthousiasme gepresenteerd, waarbij geen presentatietechniek ongemoeid bleef. Kunststof koeien werden de zaal in- en uitgedragen, er waren prachtige animaties en de jury ontving cadeautjes. Deze bleef echter onverstoorbaar en niet te beïnvloeden en stelde na elke presentatie een aantal zeer kritische vragen. 

De taak van de vijfkoppige jury, bestaande uit GD-ers Ynte Schukken, Wim Kieftenbelt, Wouter Swolfs, commissaris Leo den Hartog en startup-adviseur Edwin van Groningen, loog er niet om. Na weken van inlezen en verdiepen in de diversiteit aan inzendingen, beoordeelden zij alle presentaties op kwaliteit, creativiteit, enthousiasme, de mogelijkheid tot samenwerking met GD en of de gepresenteerde innovatie bij de kernwaarden van GD past. 

Prijswinnaar 

Jury voorzitter en CEO van GD Ynte Schukken kijkt zeer tevreden terug op deze eerste Innovation Challenge. De inzendingen kwamen vanuit GD, daarbuiten en zelfs uit verschillende landen. Ze waren zeer divers en het niveau was hoog. “Wij voerden als jury mooie discussies over de inzendingen en de pitches. We zagen mooie en grappige ideeën en er waren inzendingen met artificial intelligence. Daarnaast zagen we innovaties op het gebied van dierenwelzijn en natuurlijk gedrag, hot-topics met name in Nederland. De meest concrete innovatie waar we als GD de meeste aansluiting bij hadden, is met de inzending van IRTA uit Spanje, Beatriz Garcia Morante. Om met realtime geautomatiseerde gedragsanalyse bij varkens vroegtijdige ziekte- en welzijnsproblemen op te sporen. Hier wil GD heel graag mee verder. Wij kijken uit naar een mooie samenwerking, die al op korte termijn zal starten.”

   

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.