Teken bij paarden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Teken bij paarden

6-6-2023: 

Het is weer tekenseizoen. Een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben, zowel bij mensen als bij paarden. In Nederland komen paarden vooral in aanraking met de Ixodus ricinus (schapenteek) deze komt het  meest voorin Nederland en kan onder andere de ziekte van Lyme overbrengen, veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Een voor paarden serieuzere bedreiging is de tekensoort Dermacentor reticulatus, die piroplasmose kan overbrengen. Er zijn twee vormen van piroplasmose: equine babesiose (veroorzaakt door Babesia caballi) en equine theileriose (veroorzaakt door Theileria equi). Beide tekensoorten kunnen ook Anaplasma phagocytophilum overdragen. 

GD biedt verschillende PCR-testen aan voor teek-gerelateerde aandoeningen, waaronder het ‘Pakket Teekgebonden Ziektes’. Hiervoor kunnen zowel bloedmonsters als gehele teken ingestuurd worden. 

Meer over teken bij paarden

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.