Hulp gevraagd: monitoring westnijlvirus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hulp gevraagd: monitoring westnijlvirus

1-5-2023: 

Het westnijlvirus (WNV) komt al geruime tijd voor in het zuidoosten van Europa en in het Middellandse zeegebied. De afgelopen jaren breidde het zich uit richting Centraal-Europa, waaronder het centrale deel van Duitsland in 2018. In 2020 is WNV voor het eerst in Nederland aangetoond in zowel wilde vogels, muggen als een beperkt aantal mensen. In 2022 is WNV wederom bij een wilde vogel aangetoond, maar zijn er voor zover bekend geen humane gevallen of besmette paarden geweest. 

Ook in 2023 wordt op diverse manieren geprobeerd om WNV circulatie zo vroeg mogelijk op te sporen. Hierbij kunnen paarden een belangrijke rol spelen, door middel van syndroomsurveillance bij paarden met neurologische verschijnselen. Heeft u als dierenarts in het vectorseizoen, van mei tot en met november, een paard met neurologische verschijnselen? Stuur dan een serummonster naar GD. Dit monster wordt dan onderzocht op antistoffen tegen WNV, in het kader van uitsluitingsdiagnostiek. Deze diagnostiek wordt middels een ministeriële subsidie gefinancierd. Het is goed om te weten dat de test geen onderscheid maakt tussen gevaccineerde en geïnfecteerde dieren.

WNV is niet bestrijdingsplichtig, omdat het paard een eindgastheer is. Positieve bevindingen zullen daarom geen directe gevolgen hebben voor de desbetreffende paarden en locaties waar de paarden gehouden worden. WNV is echter wel meldingsplichtig. Derhalve zullen positieve resultaten aan de NVWA worden doorgegeven en worden geconfirmeerd door WBVR. 

Let op: om de kosten van de WNV-diagnostiek vergoed te krijgen, dien je een speciaal inzendformulier te gebruiken. De monsters kunnen ook via VeeOnline digitaal inschrijven: selecteer dan project West Nile surveillance in paarden (2080093).

Uw medewerking wordt zeer op prijs gesteld!

Download het formulier

Meer informatie over het Westnijlvirus

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.