Geslaagd NNC-IDF symposium over gezondheid en welzijn van kalveren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Geslaagd NNC-IDF symposium over gezondheid en welzijn van kalveren

2-5-2023:  Op 19 april 2023 organiseerde het Nederlands Nationaal Comité (NNC) van de Internationale Zuivelfederatie (IDF), onderdeel van brancheorganisatie ZuivelNL, in nauwe samenwerking met GD en Wageningen Universiteit & Research, in Deventer het symposium ‘Actualiteiten in gezondheids- en welzijnsmanagement van kalveren’. Ruim honderd deelnemers (deels online), afkomstig van belangenorganisaties, overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen, benutten deze gelegenheid om door nationale en internationale experts te worden bijgepraat over dit belangrijke thema.

KalfOK onderdeel van Nederlandse kalvergezondheidsprogramma

Inge Santman-Berends, specialist diergezondheid bij GD, presenteerde daarna onderzoeksdata die lieten zien dat de implementatie van KalfOK, in samenhang met andere acties zoals het Kalf Volg Systeem, de verplichte kwartaalmonitoring van kalversterfte en ook de extra aandacht voor het thema in het algemeen, gevolgd werd door een neerwaartse ombuiging van de destijds stabiel stijgende sterftetrend. Dit betekende een positieve ontwikkeling voor de algehele gezondheid en het welzijn van kalveren in de Nederlandse zuivelketen. De daling heeft zich sinds 2019 tot in 2022 voortgezet. Internationaal is nu veel belangstelling voor de Nederlandse aanpak.

Diergezondheid en -welzijn: in goede balans werken aan continue verbetering

Tijdens de afsluiting van het symposium vatte dagvoorzitter Ynte Schukken, algemeen directeur van GD, de middag samen met de vaststelling dat het goede doen in zowel diergezondheid als dierenwelzijn een uitdaging blijft, omdat deze twee niet altijd persé parallel hoeven te lopen en het één soms deels ten koste kan gaan van het ander. Daarom blijft belangrijk om daarin een goede balans te zoeken en continu als sector te blijven samenwerken aan verbetering, aldus Ynte Schukken.

Terugblik symposium

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.