Longwormpreventie: is vaccineren voldoende?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Longwormpreventie: is vaccineren voldoende?

28-2-2023:  Een van de mogelijkheden bij de benadering van longworminfecties is vaccinatie. Waarom zou je dat doen, of waarom juist niet? Vaccinatie kan heel goed helpen in de preventieve aanpak van longwormbesmettingen bij het jongvee, maar een weidebesmetting is daarnaast essentieel om weerstand op te bouwen. 

Voor longworm geldt dat de opfok geslaagd is als het jongvee weerstand heeft opgebouwd en daarbij zo min mogelijk schade heeft opgelopen. Om weerstand op te bouwen is in alle gevallen een besmetting nodig. Of je je jongvee nu vaccineert of niet.  

Doseren is het toverwoord

Vaccineer je het jongvee niet …

… en de dieren lopen geen of bijna geen besmetting met longworm op, dan hebben ze het jaar erop onvoldoende weerstand tegen deze parasiet. Ze mogen daarentegen ook geen té hoge besmetting opdoen, omdat ze dan (te veel) klachten en dus (long)schade ontwikkelen. Doen ze een gedoseerde weidebesmetting op dan gaat het goed, al is het lastig om de hoogte van een besmetting goed te voorspellen. 

Vaccineer je ze wel …

… en lopen ze voldoende weidebesmetting op, dan gaat het ook goed. Om die weidebesmetting op te doen moeten de dieren vanaf twee weken na de tweede enting weidegang krijgen en in contact komen met longwormlarven. Overigens, om goed effect van de vaccinatie te hebben mag je tot minimaal vier weken na de tweede vaccinatie voor deze dieren geen wormmiddelen gebruiken. 
Maar als ze na vaccinatie geen of onvoldoende weidebesmetting opdoen, dan wordt er ook geen of onvoldoende weerstand opgebouwd (en heb je wel kosten gemaakt). Deze situatie kan bijvoorbeeld optreden op puur jongvee-opfokbedrijven of jongveeweides waar geen longwormlarven op de weide komen.

 

Weidebesmetting essentieel

Om langdurige weerstand op te bouwen is een gedoseerde weidebesmetting dus in alle gevallen echt nodig. Het grote voordeel van vaccineren is dat je zo probeert om de dieren met een basisweerstand de wei in te sturen. Hiermee voorkom je klachten door longworm tijdens de opfok of verlopen de klachten milder. Vaccinatie kan dus heel goed helpen in de preventieve aanpak van longwormbesmettingen. 

Monitoren via tankmelk

Heeft je jongvee onvoldoende weerstand tegen longworm opgedaan, dan bestaat de kans dat een longwormbesmetting bij de vaarzen alsnog tot longschade of productiedaling leidt. Dit kun je signaleren door te monitoren via het tankmelkonderzoek: Worminfecties Tankmelk.

 

jongvee in wei

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.