Gerichte aanpak Mortellaro

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gerichte aanpak Mortellaro

31-1-2023: 

Mortellaro is een erg vervelende klauwaandoening. Inzicht in de verschillende stadia en de infectiedruk van Mortellaro op het bedrijf kunnen helpen bij het kiezen van de beste strategie om Mortellaro aan te pakken.
 
Mortellaro kent verschillende stadia, ook wel M-stadia genoemd.
M0 staat voor geen Mortellaro
M2 voor acute, pijnlijke Mortellaro
M4 voor chronische Mortellaro (niet pijnlijk bij aanraking).
De verschillende stadia op een bedrijf gaan wanneer er geen actie ondernomen wordt in elkaar over, waarbij een deel van de dieren langer acute pijnlijke Mortellaro houdt en een deel (veel) langer met een chronische Mortellaro blijft rondlopen.

Inzicht in de infectiedruk van Mortellaro op het bedrijf kan helpen bij het kiezen van de beste strategie om Mortellaro aan te pakken. Is er Mortellaro op het bedrijf aanwezig wees je er dan bewust van in welke diergroepen dit voorkomt.
Het is van groot belang het jongvee vrij van Mortellaro te houden. Vaarzen die in de opfokperiode met Mortellaro besmet raken zijn in de eerste lactactie verminderd vruchtbaar en produceren minder melk. Zonder adequate behandeling worden deze dieren chronisch ziek en zijn, als ze in de melkgevende koppel geïntroduceerd worden, een blijvende bron van besmetting.
Besteed extra aandacht aan de stalhygiëne. Zorg voor schone en droge looppaden en ligboxen, vooral op plaatsen met druk koeverkeer. Door de boxen goed schoon en droog te houden, zullen koeien meer gaan liggen en dus minder met de poten in de mest staan. Schone, droge klauwen zorgen ervoor dat bacteriën minder makkelijk kunnen binnendringen.


Klauwgezondheid Tankmelk geeft inzicht in de infectiedruk op het bedrijf. Je ontvangt een uitslag met een passend en praktisch advies om Mortellaro terug te dringen. Zo kies je de juiste bedrijfsmanagementmaatregelen om de Mortellaro infectiedrukte verlagen en daarmee de levensduur van het vee en het werkplezier te laten toenemen.

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.