Opnieuw AVP in Tsjechië

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Opnieuw AVP in Tsjechië

13-12-2022: 

Na 4,5 jaar geen verdere Afrikaanse Varkenspest (AVP)-uitbraken te hebben gehad in Tsjechië, is AVP nu opgedoken in het noorden van het land. Geografisch gezien is dit geen verrassende verspreiding, het is immers dichtbij het punt waar Duitsland, Polen en Tsjechië aan elkaar grenzen. En in deze buurlanden worden er rond deze regio vaker wilde zwijnen besmet met AVP worden gevonden.

Er is een exclusiezone ingesteld van 200 vierkante kilometer, waarbinnen verschillende maatregelen van kracht zijn. Zo is het verboden het bos te betreden, te jagen, wilde zwijnen te voeren en wordt tegelijkertijd het zoeken naar dode zwijnen geïntensifieerd. Gehouden varkens worden in kaart gebracht, en varkens gehouden voor non-commerciële doeleinden zullen binnen 10 dagen geslacht moeten worden .

AVP deed zijn eerste intrede in Tsjechië in 2017, in de oostelijk gelegen regio Zlín. Tien maanden na deze uitbraak was Tsjechië weer vrij van AVP, en was besmetting van gehouden varkens voorkomen.

Meer informatie over AVP

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.