Monitoring: Respiratieklachten bij varkens in de wintermaanden hoger

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Monitoring: Respiratieklachten bij varkens in de wintermaanden hoger

8-11-2022: 

In vergelijking met de zomerperiode, is het aantal gemelde respiratieklachten in de Online Monitor in de winterperiode hoger. Het totaal aantal gemelde respiratieklachten laat een duidelijk seizoenspatroon zien door de jaren heen. In de afgelopen jaren bleek dat vanaf november tot maart het aantal meldingen van respiratieklachten ongeveer 10 procent hoger ligt dan in de zomerperiode. Gemiddeld genomen wordt een derde van het totaal aantal gemelde klachten toegeschreven aan luchtwegproblemen. Als meest waarschijnlijke oorzaak noemen dierenartsen Actinobacillus pleuropneumoniae (App), influenza en Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo). Overige secundaire en vaak opportunistische ziekteverwekkers worden ook vaak gemeld als oorzaak van respiratieklachten, namelijk Bordetella bronchiseptica, Glaesserella parasuis, Pasteurella multocida, en streptokokken.

Als we inzoomen op het aandeel varkens ingestuurd voor pathologisch onderzoek, waarbij influenza, PRRS of M. hyo aangetoond wordt, zien we het volgende (figuur 1). Infecties met PRRS laten een seizoensinvloed zien en zijn het hoogst in de wintermaanden, terwijl dit bij influenza-infecties minder duidelijk is. Uit de gegevens van de Online Monitor blijkt dat dierenartsen in de wintermaanden vaker aan APP of influenza denken bij respiratieklachten (figuur 2). Uit de data van de Online Monitor blijkt dat dierenartsen de rol van M. hyo door het jaar heen gelijk beoordelen, terwijl uit pathologisch onderzoek in de jaren 2019-2022 blijkt dat het percentage secties waarbij M. hyo wordt aangetoond, lager is in de wintermaanden.

In de ingezonden varkens voor pathologisch onderzoek bij GD was in het eerste halfjaar van 2022 in 19 procent van de varkens met respiratieklachten App aanwezig, M. hyo in 13 procent en influenza in ruim 9 procent. In de Online Monitor werd 27 procent van de respiratieklachten gewijd aan App, 6 procent aan M. hyo en 20 procent aan influenza. Deze discrepantie is ook terug te zien in voorgaande jaren. Figuur 3 toont de verschillen tussen de resultaten van de Online Monitor en de van pathologisch onderzoek in het eerste half jaar van 2022.


Figuur 1: percentage positieve testen van M. hyo, influenza en PRRS, uitgevoerd door het laboratorium van GD. (periode 2019 – 2022)


Figuur 2: Gemiddeld percentage respiratieklachten van het totaal aantal gemelde klachten in de Online Monitor per maand. De aandelen van App, Influenza en M. hyo ten opzichte van de totaal gemelde respiratieklachten zijn weergegeven (periode 2016-2022).


Figuur 3: vergelijking gestelde diagnoses in door de afdeling pathologie van GD en de Online Monitor in het eerste halfjaar van 2022.  Het deel overig bij pathologisch onderzoek wordt gevormd door o.a. longontstekingen zonder aangetoonde ziekteverwekker, pneumonie door Streptococcus suis, en pneumonie door Pasteurella multocida. In de Online Monitor vallen onder overig de waarschijnlijkheid diagnose PRRS, streptokokken en klimaat.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.