Wat te doen met dode vogels op je erf?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wat te doen met dode vogels op je erf?

31-10-2022: 

Er worden geregeld dode wilde (water)vogels gevonden door vogelgriep. Omdat deze een besmettingsrisico voor andere dieren vormen, is het van groot belang dat ze snel en veilig opgeruimd worden. Vind je een of meer dode wilde vogels op of nabij je erf? Raak deze dan nooit met blote handen aan, maar maak een melding zodat het dier onderzocht kan worden op ziekten.

 

  • Meld 1 of 2 dode eenden, zwanen of ganzen of 1 tot 20 andere dode vogels online bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). DWHC ruimt de dode dieren niet op.
  • Meld 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen of meer dan 20 andere dode vogels bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) via het Landelijk Meldpunt voor dierziekten, tel. 0031 45 54 63 188.
  • Let op: meld bij DWHC alléén dode wilde vogels en géén dode hobbykippen of hobbyvogels. Neem voor dode hobbykippen of hobbyvogels contact op met uw dierenarts.

Wie ruimt de dode vogels op?
Soms haalt het DWHC of de NVWA de dode vogels op voor onderzoek. Doen ze dit niet? Dan is de terreineigenaar verantwoordelijk voor het opruimen ervan. Ligt de dode wilde vogel niet op jouw terrein? Neem dan contact op met de eigenaar van deze plek, bijvoorbeeld de gemeente of provincie.

 

Hygiënemaatregelen
Ruim kadavers van dode wilde vogels op je erf op. Raak de dode vogels niet met blote handen aan. Neem de juiste hygiënemaatregelen en voorkom dat je de infectie verspreidt via handen of laarzen. Volg wanneer je de kadavers opruimt de Handleiding voor het opruimen van dood gevonden wilde (water)vogels van de NVWA. Draag werpwerphandschoenen en verpak de dode vogel in een kadaverbak of in een vuilniszak of een andere plastic zak, zoals beschreven in deze handleiding. Gooi de handschoenen weg. Was of ontsmet na het opruimen je handen en reinig je laarzen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.