ILT-uitbraken met wildtype virus bij commercieel pluimvee in de Gelderse vallei

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

ILT-uitbraken met wildtype virus bij commercieel pluimvee in de Gelderse vallei

25-10-2022: 

De afgelopen 6 weken zijn bij GD vijf gevallen van ziekte door ILT bij commerciële pluimveekoppels gemeld. Het betrof vier opfok-legkoppels en één vleeskuikenkoppel. Vier van de vijf koppels waren niet tegen ILT gevaccineerd. In alle vijf gevallen was sprake van een uitbraak met een ILT-wildtype virus. De koppels waren afkomstig uit dezelfde regio (Gelderse Vallei).

 

Om mogelijke verspreiding te voorkomen, adviseert GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van ILT. Neem bij een verdenking van ILT direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in. Diagnostiek door middel van sectie en PCR kan snel uitsluitsel geven. ILT is zeer besmettelijk.

 

De aanpak van ILT is gericht op preventie, vaccinatie en een eventuele regionale aanpak:

  • Preventie: door goede bedrijfshygiëne kan verspreiding van het virus geminimaliseerd worden;
  • Vaccinatie: indien levend CEO-vaccin wordt gebruikt, is een oogdruppelvaccinatie de enige aangewezen methode;
  • Regionale aanpak: wanneer zich aanhoudende problemen voordoen in een bepaalde regio, kan een regionale aanpak noodzakelijk zijn om de situatie onder controle te krijgen.

Early warning ILT

 

Meer informatie over ILT

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.