We hebben te veel koeien met bevangenheid (zoolbloedingen), hoe kan dit komen?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

We hebben te veel koeien met bevangenheid (zoolbloedingen), hoe kan dit komen?

5-9-2022: 

Rundveedierenarts Menno Holzhauer geeft antwoord: “Een directe relatie tussen zoolbloedingen en pensverzuring is nooit aangetoond. Bij een slechter functionerende pens spelen mogelijk de lagere productie van enkele vitaminen en een minder goede opname van spoorelementen een rol. Spoorelementen zijn belangrijk voor de hoornvorming. Zoolbloedingen kunnen ook het gevolg zijn van een kneuzing van de lederhuid, door het dunner worden van de zoolkussens tussen het klauwbeen en de zool van de klauw. Dit is vooral het gevolg van een verminderde lichaamsconditie  (< 2.5 – 3) na het afkalven. Als koeien veel melk geven en de energie daarvoor (nog) niet uit het rantsoen kunnen halen, wordt de vetvoorraad overal in het lichaam aangesproken, zelfs tot in de klauwen. Conditieverlies kan worden beperkt door een optimale droogstand en het verstrekken van een uitgebalanceerd energierijk rantsoen na afkalven.” 

Meer informatie over klauwgezondheid

Stel ook een vraag aan Menno

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.