Leverbot (tank)melk meten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbot (tank)melk meten

29-9-2022: 

Het is mogelijk om afweerstoffen tegen leverbot te meten in geconserveerde (tank)melk. Worden er antistoffen aangetoond? Dan geeft dit aan dat (een deel van) de dieren een leverbotinfectie heeft òf heeft doorgemaakt. Als er geen afweerstoffen in tankmelk worden aangetoond is dat geen garantie dat leverbot niet speelt; het is hooguit minder waarschijnlijk òf de infectiegraad is te laag om te meten. Deze test is met name geschikt als screeningsmethode voor risicobedrijven: de (biologische) bedrijven die de schapen en/of geiten weiden in bekend leverbotgebied. Bij een verdenking van blootstelling aan leverbot kan dit tevens worden aangetoond in bloed. Dieren die het eerste weideseizoen doormaken zijn hiervoor het meest geschikt. In (gepoolde) mestmonsters kan een actuele leverbotinfectie worden aangetoond aan de hand van de aanwezigheid van leverboteieren. Na behandeling tegen leverbot kan tevens de effectiviteit van het gebruikte middel gemeten worden aan de hand van een mestonderzoek.

Check op Leverbot

  • Krijg inzicht in de mate van infectie door bepaling van het aantal eieren per gram mest
  • Controle op de werking van leverbotmiddelen en behandelingen
  • Extra specialistisch advies mogelijk bij problemen via 088 20 25 500

 

Stuur uw mestmonster of tankmelkmonster, verkrijgbaar via gdwebshop of uw dierenarts, in naar GD (Leverbot mest (10910) of Leverbot antistoffen ELISA (tankmelk + cons. 10345)

 

Meer info over leverbot

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.