Waterbehoefte en hittestress

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Waterbehoefte en hittestress

4-8-2022: 

Inmiddels hebben we al veel extreem warme dagen achter de rug en er zullen er nog wel een aantal volgen dit jaar. Hoeveel water hebben koeien nodig bij zulk warm weer?

De waterbehoefte van koeien laat zich niet simpel uitdrukken in een aantal liter water per koe per dag. Deze behoefte is afhankelijk van veel factoren, met als belangrijkste de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, melkproductieniveau, vochtgehalte van het rantsoen en het gewicht. De vochtbehoefte kan door hittestress wel verdrievoudigen en een melkkoe ervaart vanaf 20 graden Celsius bij hoge luchtvochtigheid al hittestress. 

Koesignalen: problemen met drinkwater

Hoe is te controleren of de drinkwatervoorziening in orde is tijdens extreme weersomstandigheden? Door goed te kijken, vooral naar die dieren die lager in rangorde staan. Duiken zij direct bij binnenkomst in de eerste beste waterbak? Staan de dominante koeien tijdens hete dagen vooral om de waterbakken en waar staan de rangorde lage dieren in dat geval? Kunnen zij ook bij een drinkbak? Kan een koe die drinkt, drinken naar behoefte of wordt ze vrij snel verjaagd door een koppelgenoot? Wanneer deze situaties herkenbaar zijn, dan loont het om met name het aantal waterpunten, de aanvoersnelheid van het water en de kwaliteit van het water te controleren. Op al deze genoemde punten valt vooral tijdens de zomerperiode nog veel winst te behalen.

Lagere wateropname

Als het water op de drinkplaats niet smakelijk of schadelijk is, drinken de dieren minder dan ze nodig hebben. Door een lagere wateropname worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en blijft de voeropname achter. Hierdoor kan de weerstand van de dieren afnemen, wat mogelijk nadelige gevolgen heeft voor de diergezondheid, groei en melkproductie. Wilt u weten of de kwaliteit op de drinkplek in orde is? Neem dan een watermonster op de drinkplek uit de sloot of drinkbak en vraag de Drinkbakcheck  aan.

Meer over de Drinkbakcheck

Bekijk hier alle 9 checkpunten in de drinkwatervoorziening

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.