Bijzonder beeld: O.r. in combinatie met sepsis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bijzonder beeld: O.r. in combinatie met sepsis

5-7-2022: 

Eind 2018 en in het tweede kwartaal van 2020 werd een bijzonder ziektebeeld vastgesteld bij sectie op dieren van drie vleeskuikenbedrijven. Het betrof een sepsis (bloedvergiftiging) door infectie met de bacterie Ornithobacterium rhinotracheale (O.r.). Deze kiem kennen we vooral van afwijkingen aan de luchtzakken en longen waarbij restverschijnselen bij slacht worden aangetroffen en een veelgenoemde oorzaak zijn voor afkeur aan de slachtlijn. Het is wel beschreven dat de bacterie incidenteel ontstekingen in andere organen kan veroorzaken. Het beeld van sepsis zoals bij deze gevallen aangetroffen is, is niet beschreven in de literatuur. Het ziektebeeld van sepsis is meerdere keren aangetoond op de betrokken bedrijven (bij meerdere koppels).

In april van 2022 toonde GD opnieuw O.r. in combinatie met sepsis aan bij twee van de eerder genoemde bedrijven.

Lees meer in het Veekijkernieuws van juli 2022

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.