Vogelgriep vastgesteld op twee pluimveebedrijven in Hierden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep vastgesteld op twee pluimveebedrijven in Hierden

10-6-2022: 

In Hierden (provincie Gelderland) is op twee pluimveebedrijven vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden, op het ene bedrijf, circa 100.000 eenden en op het andere bedrijf 6.000 vleeseenden en 8.300 leghennen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat in 1 van de gevallen om het eendenbedrijf dat op 4 februari ook geruimd is vanwege vogelgriep.

De besmetting van deze bedrijven is aan het licht gekomen door screening van de bedrijven door de NVWA vanwege de ligging in het 1 kilometergebied van de besmetting van een eendenbedrijf in Hierden op 7 juni.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette eendenbedrijf in Hierden liggen drie andere pluimveebedrijven, waarvan één het geruimde bedrijf is van 7 juni, en één het pluimveebedrijf met vleeseenden en leghennen is dat nu ook positief is bevonden en geruimd zal worden. Het derde bedrijf uit de 1 kilometerzone was negatief in de screening en heeft geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf en zal worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometerzone rondom het besmette eendenbedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen 21 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod al gold sinds de besmetting van het bedrijf op 7 juni.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette pluimveebedrijf met vleeseenden en leghennen in Hierden liggen drie andere pluimveebedrijven, waarvan één het geruimde bedrijf is van 7 juni, en één het eendenbedrijf dat nu ook positief is bevonden en geruimd zal worden. Het derde bedrijf uit de 1 kilometerzone was negatief in de screening en heeft geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf en zal worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, maar dat staat leeg. In de 10 kilometerzone liggen 20 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod al gold sinds de besmetting van het bedrijf op 7 juni.

Lees verder op de website van Rijksoverheid

Tips en meer informatie

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.