Buitentemperatuur omhoog? Houd Klebsiella onder de duim!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Buitentemperatuur omhoog? Houd Klebsiella onder de duim!

24-6-2022: 

Nu de buitentemperatuur weer omhoog schiet, is het belangrijk om de infectiedruk van omgevingsgebonden mastitisverwekkers vanuit het ligbed goed onder de duim te houden. 

Met name Klebsiella is een bacterie die zich bij deze temperaturen gemakkelijk explosief vermeerdert in vochtig ligboxmateriaal. Ook in mest en in grond komt de bacterie veel voor. Schone en droge ligboxen zijn een absolute voorwaarde om gezonde uiers meer melk te laten geven. Klebsiella veroorzaakt een acute, ernstige uierontsteking. Het kwartier wordt hard en de melk varieert van melkachtig wit met vlokken tot waterig of koffiekleurig. Het aspect van de melk kan echter nooit voorspellen om welke bacterie het gaat; hier zit te veel variatie in.

Een besmetting met Klebsiella is moeilijk te genezen. Soms kan klinisch herstel optreden, maar de koe blijft vaak drager en dus verspreider van de bacterie. Bovendien is de melkproductie van de koe blijvend verlaagd.

Zeven tips in de strijd tegen Klebsiella

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.