Keuzes van invloed op het rantsoen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Keuzes van invloed op het rantsoen

2-6-2022: 

Veel veehouders kozen dit jaar voor een vroege weidegang. We zagen daarnaast een toename in het gebruik van vloeibare meststoffen. Dit kan effect hebben op de waarden in het gras. Alle gemaakte keuzes hebben invloed op het rantsoen. Inzicht in hoe uw keuzes uitpakken kan helpen de bedrijfsvoering te optimaliseren.

U steekt veel tijd en energie in het gezond houden van uw koppel koeien. Een goed en uitgebalanceerd rantsoen is hierbij belangrijk. Door te blijven monitoren, houdt u een vinger aan de pols.

Invloed van keuzes

De kunstmestprijzen waren begin dit jaar extreem hoog in vergelijking met andere jaren. Heeft dit uw keuzes beïnvloed voor bemesting of weidegang? We zagen een toename in het gebruik van vloeibare meststoffen. Het gebruik van andere methoden en middelen kan effect hebben op de waarden in het gras. Vooral als ook gebruik is gemaakt van bemesting met spoorelementen. Meer veehouders kozen voor vroegere weidegang. In vers gras zitten standaard weinig selenium, koper, kobalt en jodium. 

De uitslagen van de Mineralencheck van april laten zien dat aanzienlijk meer bedrijven voor één of meer spoorelementen een categorie lager zitten dan in 2021 en 2020. Deze dip zien we normaal gesproken in de zomermaanden (juli en augustus).

Aandacht voor de spoorelementenvoorziening blijft belangrijk

De warmste periode van het jaar moet nog komen, juist dan is een goede opname van mineralen en spoorelementen belangrijk om problemen bij hittestress te voorkomen. Door via tankmelkonderzoek te monitoren hoe het met de voorziening staat, kunt u tijdig bijsturen én gezondheidsproblemen voorkomen. Gezonde koeien in de drukste periode van het jaar, daar wordt toch elke veehouder blij van.

Wat het beste werkt is per bedrijf verschillend. Het voeren van mineralen naar de behoefte speelt hierbij een belangrijke rol. Ervaar het gemak van de Mineralencheck. Krijg snel inzicht hoe het ervoor staat.

Meer over de Mineralencheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.