Terugkijklink: Gratis webinar over paardenziekte droes

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Terugkijklink: Gratis webinar over paardenziekte droes

11-5-2022: 

De zeer besmettelijke paardenziekte droes veroorzaakt geregeld uitbraken en kost soms zelfs paarden het leven. Hoe verloopt deze ziekte en wat zijn de gevolgen ervan? En hoe kun je deze ziekte herkennen, vaststellen, behandelen en voorkomen? In een speciale webinar georganiseerd op dinsdagavond 10 mei 2022 door Royal GD, MSD Animal Health en Paardenkrant-Horses.nl werden deze vragen beantwoord. Dit webinar werd mede mogelijk gemaakt door Anymal. Heeft u het webinar gemist? Dan kunt u het hier terugkijken.

Droes is een zeer besmettelijke ziekte bij paarden. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die een infectie van de voorste luchtwegen veroorzaakt. Het paard krijgt koorts en de bacterie veroorzaakt abcessen in de lymfeknopen. Soms is de ziekte zo heftig dat het paard eraan overlijdt, bijvoorbeeld doordat de inwendige lymfeknopen ook abcessen gaan vormen of doordat het paard erg benauwd wordt door abcessen in de keelstreek of er een longontsteking bij krijgt. En omdat de ziekte zo besmettelijk is, moeten zieke paarden geïsoleerd worden van andere paarden. 

In navolging van Engeland hebben GD en MSD Animal Health voor het tweede jaar een Nederlandse Droes Awareness Week georganiseerd om de ziekte en de gevolgen ervan onder de aandacht te brengen bij paardenhouders en dierenartsen. In het kader van deze internationale droesweek, die begon op 2 mei vondt op dinsdagavond 10 mei een webinar over droes plaats. Het webinar werd gepresenteerd door Paardenkrant-Horses.nl hoofdredacteur Dirk Willem Rosie, die diverse deskundigen aan het woord liet. Zo vertelden drs. Rosa Houben van de faculteit Diergeneeskunde, drs. Linda van den Wollenberg van GD en drs. Myrthe Wessel van MSD Animal Health waar droes door wordt veroorzaakt, hoe de infectie tot stand komt en vervolgens in het lichaam verloopt, over de klinische symptomen van de ziekte en mogelijke complicaties, de testen en de behandeling, de directe en indirecte verspreiding, de controle van/het management bij uitbraken en over de preventie van droes en de rol van bioveiligheid en vaccinatie daarbij.

Heeft u het webinar gemist? Dan kunt u het hier terugkijken.

Terugkijken webinar

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.