Koppelbeeld bij de bedrijven met vogelgriep (H5N1) in 2021/2022

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Koppelbeeld bij de bedrijven met vogelgriep (H5N1) in 2021/2022

7-4-2022: 

Tot nu toe werden in het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 respectievelijk 28 en 35 NVWA-specialistenteambezoeken uitgevoerd in het kader van een verdenking op aviaire influenza (AI). In het Veekijkernieuws Pluimvee van April 2022 staat een overzicht van de voorgeschiedenis van de koppels op de pluimveebedrijven die door het specialistenteam werden bezocht en waarbij de PCR-test positief was op AI van het type H5. Tevens is aangegeven welke klinische afwijkingen en welke afwijkingen bij sectie werden gevonden.

Bij leggende hennen was geen sprake van een productiedaling in de voorafgaande dagen en was slechts beperkt sprake van een voer- en wateropnamedaling. Aanleiding voor de meldingen was voornamelijk een verhoogde uitval in een specifiek deel van de stal. Bij de sectiebevindingen werden geen specifieke afwijkingen gevonden en betrof het een divers beeld. Vaak was het sectiebeeld ‘negatief’ met soms ergens in een dier lokale bloedingen. Bij vleeskuikens en kalkoenen was de aanleiding ook vaak een lokaal aanwezige verhoogde uitval, een beperkt aantal ernstig zieke dieren en was het sectiebeeld divers en vaak ‘negatief’. Bij eenden was het de ernstige daling in voer- en wateropname die suggestief was voor de aanwezigheid van het H5N1-virus. In de gevallen dat er sprake was van verhoogde uitval zonder de daling in voeropname, was de AI-PCR negatief.

Meer Veekijkernieuws
Dit nieuwsitem is gepubliceerd in het Veekijkernieuws Pluimvee van april 2022. Overige onderwerpen:

  • Toename klinische uitbraken Mg in de commerciële pluimveesector
  • Inzicht in vlekziektestammen bij Nederlands pluimvee
  • Diergezondheidsbarometer vierde kwartaal 2021

Download het Veekijkernieuws Pluimvee van april (pdf)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.