Voorkom klauwproblemen bij start weideseizoen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom klauwproblemen bij start weideseizoen

4-3-2022: 

Zodra het weer het toelaat en er voldoende gras staat, zullen op een groot deel van de bedrijven de koeien weer naar buiten gaan. In de wei is de ondergrond zachter, wat een positief effect heeft op de belasting van de klauwen. Wel betekent dit voor uw dieren de overgang van een winterrantsoen naar een rantsoen met meer (eiwitrijk en mals) vers gras. Dit heeft invloed op de verteringssnelheid in de pens. Deze veranderingen in de pens kunnen invloed hebben op de aanmaak van B-vitaminen (zoals biotine) en de opname van macromineralen en spoorelementen uit het maagdarmkanaal. Dit kan een negatieve invloed hebben op de huid en hoornkwaliteit van de klauwen (bijvoorbeeld zachter hoorn).

Probeer daarom de overgang naar een ander rantsoen, zoals meer vers gras, zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Dit kan door de dieren de eerste weken ’s morgens vóór ze de weide ingaan nog een redelijke portie van het winterrantsoen aan te bieden. 

Opname van voldoende biotine, mangaan en zink is essentieel voor de vorming van klauwhoorn en de huidweerstand. Goede klauwhoornkwaliteit betekent dat er een kleinere kans is op het ontwikkelen van zoolzweren en wittelijn-problemen. Een goede hoornkwaliteit zorgt ervoor dat koeien hun klauwen minder snel beschadigen en steentjes en andere onregelmatigheden beter op kunnen vangen, zonder een klauwbeschadiging op te lopen. 

Met Klauwgezondheid Tankmelk kunt u de voorziening van biotine, zink en mangaan in tankmelk meten en monitoren. Wij ondersteunen u graag bij de preventie van klauwproblemen, zowel tijdens de weide- als stalperiode. 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.