Verwerpers maken neospora op het bedrijf zichtbaar

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verwerpers maken neospora op het bedrijf zichtbaar

2-3-2022: 

Elk melkveebedrijf heeft wel eens een verwerper. Vaak wordt dit gezien als iets dat ‘erbij hoort’. Maar wist u dat neospora één van de belangrijkste gevonden oorzaken van verwerpen is? En dat ruim 80 procent van de Nederlandse melkveebedrijven te maken heeft met neospora? Enkele feiten en tips over neospora.

Neospora caninum is een eencellige parasiet die nauwelijks ziekteverschijnselen veroorzaakt, maar wel abortussen, steenvruchten en onregelmatige terugkomers. Via aankoop van besmet rundvee kunt u de besmetting op uw bedrijf halen. 

Eenmaal op uw bedrijf is de belangrijkste besmettingsroute die van koe op kalf: 80 procent van de nakomelingen van met neospora besmette koeien is ook besmet (verticale overdracht). Uw koeien kunnen ook ‘horizontaal’ worden besmet. Hierin speelt de hond de belangrijkste rol. Wanneer een hond vruchtwater van een met neospora besmette koe oplikt, of eet van de nageboorte, scheidt de hond besmette eitjes uit via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep via het voer binnenkrijgt, raakt ook zij besmet.

Hoe voorkomt u problemen op uw bedrijf door neospora?

 1. Laat dieren die u aanvoert altijd onderzoeken op neospora-antistoffen.
 2. Combineer het verplichte brucellaonderzoek met onderzoek van neospora en andere infectieuze oorzaken, zoals salmonella.
 3. Voorkom dat uw eigen hond de besmetting verspreidt.
 4. Attendeer wandelaars met honden op de risico’s van hondenpoep voor de gezondheid van uw koeien via een neospora-waarschuwingsbordje. Dit bordje vindt u in de GD-webshop.

Meer informatie over neospora en onze neospora-aanpak

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.