Het belang van water in de winter

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Het belang van water in de winter

4-1-2022: 

Ook in de winterperiode hebben koeien behoefte aan schoon, fris en voldoende drinkwater. Strenge vorst kan een goede doorstroming van het water volledig blokkeren. De beschikbaarheid van water kan zo de beperkende factor zijn voor de wateropname. Bij melkkoeien is minder kans op bevriezing van de waterleiding en de waterbakken. Ze drinken dag en nacht water, waardoor de kans op bevriezing klein is.

Vorstvrije waterbakken bij jongvee

Bij het jongvee, en zeker bij de jonge kalveren, is de wateropname beperkt en wordt minder frequent gedronken. Het is daarom belangrijk om tijdens vorstperioden extra aandacht te besteden aan de watervoorziening bij deze dieren. Controleer minimaal dagelijks of alle waterbakken nog vorstvrij zijn en er voldoende water gegarandeerd is voor de kalveren. Een goed en goedkoop alternatief kan een verwarmingssysteem zijn, om de leidingen vorstvrij te houden.

Is het lastig om het drinkwatersysteem vorstvrij te houden? Dan kunt u overwegen om het water tijdelijk via een alternatieve methode aan te bieden om te zorgen dat kalveren voldoende en schoon water kunnen drinken, zoals het vullen van kunststof waterbakken met kraanwater. Bekijk wat de mogelijkheden op het bedrijf zijn. Probeer in ieder geval voorbereid te zijn op een strenge vorstperiode. Want dieren die voldoende water van goede kwaliteit tot hun beschikking hebben, drinken meer en dat heeft weer een positieve invloed op de voeropname en melkgift.

Controleer bij twijfel de waterkwaliteit op de drinkplaats via de Drinkbakcheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.