Aanvullende onderzoeken wintersteekproef IBR en leptospirose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aanvullende onderzoeken wintersteekproef IBR en leptospirose

5-1-2022: 

De periode voor de zogenaamde ‘wintersteekproef’ voor IBR en leptospirose is van start gegaan. De steekproef is nodig voor niet-melkleverende bedrijven die deelnemen aan een programma voor de bestrijding van IBR en/of leptospirose en waar het afgelopen jaar géén bloedonderzoek via de slachtlijn heeft plaatsgevonden.

Voor leptospirose krijgt u van ons géén bericht meer per post over deze steekproef, maar u ontvangt de aansturing via VeeOnline. Kijk dus geregeld op VeeOnline om te zien wanneer u de steekproef moet uit laten voeren. Uiteraard kunt u daar de informatie voor IBR ook terugvinden.

Geplande onderzoeken en acties in Veeonline
Op uw homescherm in VeeOnline staat een tabel met het aantal geplande onderzoeken en geplande acties. Onder het kopje ‘Geplande onderzoeken’ ziet u welke onderzoeken nog openstaan en of bloedtappen nodig is. Neem in dat geval contact op met uw dierenarts voor het maken van een afspraak.

Tip: extra onderzoek meteen doen

Wilt u bij een dier meer onderzoeken laten doen of andere dieren laten onderzoeken, dan moet de dierenarts daarvoor een extra buisje tappen. Dit extra monster kan uw dierenarts toevoegen aan de digitale inschrijving van de wintersteekproef. Zo betaalt u maar één keer inschrijfkosten en bespaart u een dierenartsenbezoek. Zinvolle onderzoeken zijn:

  • Onderzoek op antistoffen tegen leverbot in gebieden waar vorig jaar in de herfst water op het land of in greppels bleef staan. Lees meer over preventieve maatregelen tegen leverbot in de Leidraad Leverbot.
  • Controle van de mineralenvoorziening, zodat u deze nog op peil kunt brengen voor het afkalfseizoen (Pakket Spoorelementen). 
  • Onderzoek op antistoffen tegen BVD. Blijkt daarbij dat deze infectie voorkomt op uw bedrijf, dan kunt u overwegen om via oorbiopten te gaan controleren op geboorte van BVD-dragers. Uiteraard kunt u altijd uw kalveren direct bij de geboorte via een oorbiopt op BVD-virus laten onderzoeken. Deze virusuitslag is levenslang geldig. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.