Samen werken om brucellose-vrijstatus behouden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Samen werken om brucellose-vrijstatus behouden

1-12-2021: 

Nederland is sinds 1999 vrij van runderbrucellose. Deze status is belangrijk voor onbelemmerde export van dieren en producten. De bewaking van de vrijstatus gebeurt door bloedonderzoek van verwerpers.

De bacterie Brucella abortus, kan verwerpen veroorzaken. Deze bacterie is ook besmettelijk voor mensen. Veehouders zijn verplicht om van alle runderen die verwerpen tussen de 100 en 260 dagen dracht, binnen zeven dagen na het verwerpen een bloedmonster te laten nemen voor onderzoek op brucellose.

Het zogenoemde ‘verwerpersbloedje’ biedt u ook de mogelijkheid te zoeken naar andere infectieuze oorzaken van verwerpen. Voor veehouders die deelnemen aan de GD-programma’s voor IBR, leptospirose, neospora en salmonella wordt het bloedmonster automatisch en zonder extra kosten onderzocht op de ziekte waarop het programma betrekking heeft. De kosten van de visite, het bloedtappen door de dierenarts en de kosten van het brucella-onderzoek worden vergoed vanuit het diergezondheidsfonds.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.