Voldoende warmte en energie voor kalveren als het buiten kouder wordt

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voldoende warmte en energie voor kalveren als het buiten kouder wordt

23-11-2021: 

Nu de eerste nachtvorst is gemeten, is het extra belangrijk om te zorgen dat de kalveren voldoende warmte en energie krijgen. Deze heeft een kalf nodig voor groei en onderhoud. Is het buiten koud? Dan heeft het kalf extra energie nodig om zich warm te houden. Houd uw kalveren extra in de gaten.

Kalveren halen energie uit de voeding, dus het is belangrijk dat ze voldoende melk krijgen. Het advies is daarom om kalveren in een koude periode 10 procent extra energie te geven. Dit kan door dagelijks één liter melk extra te voeren met dezelfde concentratie, in dat geval drie keer per dag voeren, of door 10 procent extra melkpoeder per liter melk te geven tot een maximum van 160 gram in een liter melk. 

De juiste aanmaaktemperatuur van de melk is meestal 45 tot 55 graden Celsius. De kunstmelk kunt u vervolgens bij een temperatuur van 39 tot 40 graden Celsius op vaste tijdstippen van de dag aanbieden. 

Kalverdekje om warm te blijven

Uiteraard is het ook belangrijk dat het kalf een droog en warm ligbed heeft, niet in de tocht ligt en altijd vers water ter beschikking heeft, ook als het vriest. Een kalverdekje kan helpen in het warm houden van het kalf. Belangrijk is dat deze dekjes schoon zijn als u ze gebruikt bij een nieuw geboren kalf. Gezond melkvee begint al met een goede start. Daarom ontvangt u tot en met 31 december 2021 een gratis kalverdekje als u één van deze abonnementen bij ons afsluit:

Daarnaast krijgt u ook bij elke vijf uitgevoerde Biestopnamechecks binnen de actieperiode een kalverdekje cadeau. 

Zo werken we samen om uw kalveren warm deze winter door te helpen en heeft u inzicht in de diergezondheid van uw veestapel. Waardoor u bij eventuele problemen tijdig kunt ingrijpen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.