BIGinzicht: de resultaten tot nu toe

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

BIGinzicht: de resultaten tot nu toe

23-11-2021: 

Bigoverleving blijft een belangrijk aandachtspunt in de varkenshouderij. GD heeft afgelopen voorjaar twee producten gelanceerd om bigvitaliteit meetbaar te maken: de QuickScan Biestmanagement en BIGinzicht. BIGinzicht brengt op basis van ingestuurde doodgeboren biggen en mummies in kaart wanneer de biggen zijn gestorven en of de biggen voldoende ontwikkeld waren. De resultaten worden in de vorm van een dashboard met de varkenshouder en dierenarts gedeeld. Sinds de introductie van BIGinzicht zijn al 1151 biggen van meer dan 20 verschillende bedrijven beoordeeld. Tijd voor een update van de belangrijkste resultaten dus.

  • Het overgrote deel, +/- 86 procent, van de ingestuurde biggen en mummies zijn doodgeboren biggen, zo’n 14 procent zijn mummies. Toch kan het aantal mummies per inzending duidelijk groter zijn, tot wel 51 procent van de ingestuurde dieren. Een duidelijk voorbeeld van: ’elk bedrijf en elk probleem is anders en vraagt om een bedrijfsspecifieke aanpak.’
  • Het gemiddelde gewicht van alle biggen in de dataset is tot nu toe 1061 gram. Zo’n 20 procent van de doodgeboren biggen is echter lichter dan 800 gram, dit is de gehanteerde grenswaarde voor ‘te lichte biggen’. Het geboortegewicht is dus geregeld een belangrijk aandachtspunt op het bedrijf.
  • Over het algemeen valt het grootste gedeelte van de biggen uit tijdens het geboorteproces, maar ook hier is duidelijk te zien dat het per bedrijf anders kan zijn. Zo zijn er ook inzendingen waarvan zo’n 30 procent van de ingestuurde biggen meerdere dagen voor de geboorte gestorven is. Voor een dergelijk bedrijf ligt het zwaartepunt van de maatregelen dan uiteraard niet bij het geboorteproces, maar in de overgang van de zeugen van de dracht- naar de kraamstal.

BIGinzicht

Meer informatie over BIGinzicht

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.